ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Стартира кампания за здравословен начин на живот

Puls.bg   |   21 април 2012   |   Коментари 0
   
   
Стартира кампания за здравословен начин на живот

Източник: Dreamstime

Интересни изследвания относно поведението и потребностите на българина във връзка със здравето и лайфстайла за последните 5 години, представи Market Test при официалното стартиране на компанията Fine Line за здравословно хранене и начин на живот:

  • В България с нормален ИТМ (индекс телесна маса) са само 45,15% от хората. С наднормено тегло (или ИТМ от 26 до 30) са повече от 26,5%, което ни нарежда на челните места в света по наднормено тегло – около 30% от населението в света е с наднормено тегло. Българите с много висок ИТМ или със „затлъстяване“ са около 9,30%, което показва сериозен проблем. Процентът на мъжете с наднормено тегло са повече от тези при жените – съответно 32,19% срещу 21,08% .

 

  • На въпроса „Как се чувствате?“ по отношение на теглото, през изминалата година близо 30% от градското население на възраст от 15 до 69 години споделя своята негативна оценка. Останалите 70% възприемат теглого си като нормално, което показва ниско осъзнаване на проблема. Даните за пореден път показват, че хората с по-висок социален статус (респ. образование, доходи, интереси) се грижат повече за себе си.

 

  • През последните пет години са се увеличили заболяванията и оплакванията сред населението. С 25% са нараснали случаите на главоболие, на настинките също, което показва по-ниско ниво на имунитет.
  • Високото кръвно налягане е едно от опасните и често срещани оплаквания в България, причина за други заболявания и състояния. Данните показват, че имаме скок на засегнатите българи, от 12 на 20%. Масово явление е високият холестерол, като също се отбелязва тенденция на повишаване на случаите.
  • По отношение на съставките в храните, които населението избягва, общите данни показват сравнително ниско ниво на познаване на опасните съставки (всички показатели са под 30%). Най-високи са процентите при избягване на изкуствените оцветители и добавки. Най-нисък е процентът при избягване на карбохидратите.
  • Само към 10% от българите спортуват. Като повечето от тях сочат, че изпълняват физически упражнения в домашни условия, като гимнастика и йога.Заради данните от различни социологически изследвания, които показват, че българинът не се храни здравословно, не се движи достатъчно, не посещава културни събития, екипът на новосъздадената компания Fine Line стартира кампания за масово популяризиране на правилното и балансирано хранене и пълноценен начин на живот.

Кампанията цели да покаже, че здравословният живот може да бъде също лесен и приятен, за което привлича едни от най-добрите специалисти в различни области, споделящи тази философия на живота. Тези експерти ще са „говорители“ на добрата кауза, ще разказват за новостите в техните сфери и ще съветват хората как най-безболезнено да преодоляват трудностите по пътя към положителната промяна и отказването от вредните навици – независимо дали те са свързани с физически, психически проблеми или зависимости.

 

Привлечени са лица като д-р Силвия Паскалева, д-р Стефка Стефанова, доц. д-р Румен Бостанжиев, д-р Силвия Еленкова, проф. д-р Любомир Стойков, Виргиния Захариева, Мартин Гаджев, като процесът на присъеднияване на специалисти от различните области не е приключил. Идеята е всички, които са експерти в областта си, и имат холистичен подход и искат да участват в кампанията по популяризиране на здравословния начин на живот в България, да се включат.

Галина Толкингтън (САЩ) и Елисавета Шидерска (Испания) са онлайн консултанти, които могат да запознават българите с тенденциите в храненето и спорта от САЩ и Европа независимо от местожителството им.
 
Първият официален посланик на кампанията е Богдана Трифонова - водеща на сутрешния блок на БГ Радио „Стартер“, позната и от телевизонния ефир.

Различното на компанията е интегрираният ѝ подход. Тя предлага серия от услуги, свързани с „хелтиливинг” – консултации в различни области на здравето и лайфстайла, за да може всеки човек да получи максимум познание и опит в рамките на индивидуалната си програма, без да губи време и усилия и същевременно да бъдат задоволени всичките му материални и духовни потребности, освен че предлага здравословна сготвена гурме храна.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter