ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как се образува тромб?

Puls.bg   |   29 март 2012   |   Коментари 1
   
   
Как се образува тромб?

Източник: Dreamstime

Известно е, че кръвта притежава свойството да се съсирва, с което се предотвратява прекомерната й загуба при наранявания и травми. Това свойство е от жизненоважно значение. В противен случай не бихме могли да спрем кръвотечението дори при малка рана.

От не по-малка важност е поддържането на нормалното течно състояние на кръвта в организма, което осигурява протичането на всички жизнени процеси в него. То е резултат от постоянно взаимодействие между две противоположни една на друга системи, на коагулация и антикоагулация, и равновесието помежду им.

 

Някои фактори обаче могат да доведат до засилване на процеса на коагулация и сгъстяване на кръвта. Така при определени условия в кръвоносната система може да се получи „скупчване“ на кръвни клетки и фибрин върху дадено място на кръвоносен съд. Това натрупване може да се състои само от тромбоцити или еритроцити (прост тромб) или да представлява клетъчна маса от еритроцити, левкоцити и тромбоцити във фибринова мрежа (смесен).

 

 

 

 

Познати са два вида прости тромби – бял и червен. Захващането на тромбоцити на едно място върху вътрешната стена на кръвоносен съд формира бял тромб. То е по-характерно за малките кръвоносни съдове (предимно артерии) и капиляри. Натрупването само на еритроцити се получава при големите вени, обикновено в близост до клапите – тогава тромбът е червен.


Където и да се намират тромбите, те ограничават и спират кръвопотока, като остават прилежащите тъкани без кислород и хранителни вещества или възпрепятстват придвижването на венозната кръв. Червените тромби допълнително са опасни с това, че могат да се откъснат от мястото си на захващане, да се придвижат по кръвоносната система и да запушат важен кръвоносен съд.


Стесняването на диаметъра на кръвоносните съдове, вследствие отлагане на холестерол, е сред най-сериозните рискови фактори, предразполагащи към образуване на тромби, наред с протичащите възпалителни процеси на кръвоносните съдове. Други фактори, които способстват процеса са, обездвижване, тютюнопушене, прием на лекарства, прекарани вирусни инфекции, специфични заболявания, оперативни интервенции и др.


От друга страна прекаленото физическо натоварване, както и силният емоционален стрес, също могат да провокират внезапно тромбообразуване. При стрес в кръвоносната система се отделя по-голямо количество адреналин и други активни вещества, които стимулират коагулацията и водят до инцидентно стесняване на кръвоносните съдове.

 

 

 

Astra Zeneca

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Невена     2016-05-11 11:30:50
Здравейте, бихте ли обяснили, дали има причинно-следствена връзка между тези състояния: разширени вени, ниски тромбоцити, кръвозагуба заради хемороиди.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хрема при детето и най-честите усложнения, до които води

реклама
Още от Комбинирана протекция
реклама
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising