ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пазете не само сърцето, но и стомаха!

Puls.bg   |   07 януари 2013   |   Коментари 1
   
   
Пазете не само сърцето, но и стомаха!

Източник: Istockphoto

Близо половин милион българи пият всеки ден таблетки за сърце, които разреждат кръвта и предпазват от инфаркт. Таблетките за сърце съдържат 100 мг ацетилсалицилова киселина (АСК), която има свойството да потиска образуването на кръвни съсиреци (тромби) и така предотвратява запушването на важни кръвоносни съдове.

Таблетките АСК обикновено се приемат цял живот от хора, които са изложени на висок сърдечносъдов риск. Те трябва да се пият редовно, защото защитата за сърцето е налице само докато се пие АСК. Спирането води до повишен риск от инфаркт или инсулт и то още на първата седмица.

 

Проблем със стомаха!

Въпреки, че имат специална обвивка, която претендира, че щади стомаха, таблетките АСК от 100 мг увреждат стомаха и могат да причинят сериозни усложнения. Последни проучвания сочат, че 60% от хората, които взимат всеки ден таблетките за сърце получават множество стомашни ерозии. Хората на терапия с АСК често развиват язва на стомаха или на дванадесетопръстника. В 20% от случаите те нямат оплаквания, въпреки че язвата е вече налице. Това е коварна ситуация, в която може да се стигне до стомашен кръвоизлив, без дори човек да е подозирал, че има проблеми. В 30-40% от случаите кървенето от стомашно-чревния тракт може да завърши фатално. Това може да се случи ако няма специализирано болнично заведение наблизо, тъй като кървящата язва изисква спешна лекарска намеса. 

 

Има ли риск за вашия стомах?

Ако сте над 60 години и пиете постоянно АСК за протекция на сърцето, непременно помислете за защитата на стомаха си. Ако вече сте имали язва или кървене, имате оплаквания от киселини и парене зад гръдната кост, както и ако приемате противовъзпалителни лекарства (за облекчение на ставни болки), рискът да развиете язва и да получите кървене е много висок. Консултирайте се с вашия лекар и ако е необходимо посетете гастроентеролог.

 

Комбинирана защита за сърцето, мозъка и стомаха

В някои европейски страни вече има ново лечение, което предпазва сърцето, мозъка и съдовете от тромбози и същевременно стомаха от язва. Комбинираната сърдечносъдова, мозъчносъдова и гастропротекция  в едно ще помогне на пациентите, нуждаещи се от непрекъсната грижа за сърцето и мозъка и едновременно с това изложени на повишен риск от язва. Новото лечение намалява риска от язва на стомаха и дванадесетопръстника с около 85%, така че пациентите да имат постоянен стомашен комфорт и да не бъдат изложени на риск от внезапно стомашно кървене.

Astra Zeneca

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Йоси     2013-01-08 09:50:19
Така е аспирина прецаква стомаха!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Комбинирана протекция
реклама
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter