ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Другото лице на ацетилсалициловата киселина

Puls.bg   |   04 ноември 2012   |   Коментари 4
   
   
Другото лице на ацетилсалициловата киселина

Източник: Istockphoto

Много проучвания показват, че редовният прием на ниски дози ацетилсалицилова киселина (НД АСК) редуцира риска от сърдечен удар и инсулт. Ацетилсалициловата киселина спомага за превенцията на сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания чрез потискане агрегацията на тромбоцитите в кръвта, които играят важна роля в кръвосъсирването. Когато се предписват ниски дози АСК, те обикновено се назначават за продължителен период от време, което обаче крие голям риск от увреждане на стомаха и дванадесетопръстника. Негативните ефекти на високите дози АСК върху стомаха са добре известни, но все повече се обръща внимание на риска от образуване на язви при продължителен прием и на ниски дози от по 75-100 мг АСК.

 

Един от всеки четири човека, приемащи АСК за превенция на заболявания на сърцето, развива стомашна или дуоденална (на дванадесетопръстника) язва всяка година, съобщава медицинския журнал Alimentary Pharmacology and Therapeutics. Това, което е интересно е, че повечето язви се идентифицират като „тихи“ т. е. такива, които не предизвикват симптоми. Въпреки че са „тихи“ тези язви могат да доведат до сериозните усложнения като кървене и перфорация.

 

Важно е да се знае, че рискът от язви, предизвикани от АСК, се увеличава още повече при наличие на съпътстващи рискови фактори като:

  • Възраст над 60 години;
  • Наличие на стомашна или дуоденална язва в миналото;
  • Наличие на кървене от стомаха или дванадесетопръстника в миналото;
  • Наличие на активна инфекция с бактерия Helicobacter pylori

 

 

Стомашна или дуоденална увреда, предизвикана от употреба на АСК, може да настъпи дори след месеци от начало на употребата, особено при рисковите групи пациенти. За избягване на усложненията от продължителния прием на НД АСК се прилага комбинирана протекция на сърцето, мозъка и стомаха. Тя осигурява ефикасна защита от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови инциденти чрез прилагането на ниски дози ацетилсалицилова киселина, съчетани с предпазване на стомаха от нежеланите въздействия на ацетилсалициловата киселина върху стомаха.

 

При прием на НД АСК продължителен период от време трайно се потиска способността на кръвта да се съсирва. Това налага познаване на медикаментите и хранителните добавки, които могат или не могат да се приемат с АСК, за да се избегнат сериозни усложнения като кървене от стомашночревния тракт.

 

Приемът на три или повече алкохолни напитки на ден по време на ежедневен прием на ниски дози АСК повишава риска от увреждане на черния дроб и стомашно кървене. Ако вашият лекар ви е предписал ежедневен прием на ниски дози АСК, ограничете или спрете напълно консумацията на алкохол.

 

АСК не бива да се приема с някои лекарства, взимани с или без рецепта, витамини или хранителни добавки. За това, когато започнете терапия с ниско дозирана АСК трябва да обсъдите с вашия лекар всички лекарства, билки или хранителни добавки, които приемате.

 

Ако вече приемате антикоагулант за предишно заболяване, комбинирането му с АСК може значително да повиши риска от стомашно кървене и други усложнения. Приемането на такива комбинации винаги трябва да бъде внимателно обсъдено с лекар.

 

Други медикаменти, които могат да взаимодействат с ацетилсалициловата киселина са:

  • Хепарин;
  • Ибупрофен;
  • Кортикостероиди.

Обезболяващи медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни медикаменти, като ибупрофен и други, се предлагат свободно без рецепта в аптеките. Приемани заедно с ацетилсалициловата киселина, обаче, те значително увеличават риска от стомашни усложнения. Ако трябва да приемате ибупрофен или други нестероидни противовъзпалителни средства наред с ниски дози АСК, обсъдите с вашия лекар възможностите за комбинирана протекция.

Astra Zeneca

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (4)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Delian Ovcharov     2013-01-07 21:58:44

Sttiqta e iz4erpatelna i zaslujava vnimanie,a po povod na prednite komentari ASK se sudurja v mnogo turgovski imena i acetizala,aspina i mnogo drugi sa v tova 4islo . Otnosno mesoto da e predpostavka za qzva ne e predmet na statiqta i e dosta nenaucno obusnovano ima mnogo drugi mnogo po vuzmojni vinovnici predizvikva6ti qzva,alkohol,cigari,neredovno hranene i dr. , pak povtarqm temata e upotrebata na ASK !
Tania     2012-11-06 10:17:45
Става въпрос за аспирин
Цветанка     2012-11-05 23:03:52
За ацетизал ли става въпрос- не сме професионалисти и така не разбирам, за кое хапче става въпрос.
Георги петров     2012-11-05 12:05:52
Трябва винаги да се има предвид, че язвената болест се причинява преди всичко от консумацията на месо. Ако към това се прибавят и други киселини, процеса се задълбочава още повече. Петров - Натуропат.
4 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Комбинирана протекция
реклама
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter