ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кое да пазим най-напред - сърцето или стомаха?

Puls.bg   |   04 октомври 2012   |   Коментари 0
   
   
Кое да пазим най-напред - сърцето или стомаха?

Източник: istockphoto

Ниските дози ацетилсалицилова киселина се приемат от пациенти с висок риск от сърдечносъдови инциденти, но около една трета от тях имат също и повишен риск от стомашни язви и кървене от стомашно-чревния тракт. Всъщност, най-честата причина за спиране на лечението с ацетилсалицилова киселина са проблемите със стомаха и горната част на тънкото черво (дванадесетопръстника). Последиците от спирането на терапията с ниски дози ацетилсалицилова киселина могат да са тежки - увеличаване на риска от инфаркт или инсулт още в първите 10 дни.

Различни стратегии се прилагат за намаляване на нежеланите ефекти от приема на ниските дози ацетилсалицилова киселина върху горната част на стомашно-чревния тракт. Такива са лечение на инфекция с бактерията Хеликобактер пилори, прилагане на допълнителна терапия за предпазване на стомаха, например инхибитор на протонната помпа. Вече съществува и нов вариант – комбинирана протекция.

Инфекцията с Хеликобактер пилори е важен фактор за образуването на язва. Проучвания показват, че унищожаването на бактерията преди кървене от стомашно-чревния тракт при пациенти, приемащи ниски дози ацетилсалицилова киселина, намаляват риска от язви. Затова преди започване на дълготрайна терапия с ниски дози ацетилсалицилова киселина, се препоръчва тестване за инфекция с Хеликобактер пилори и лечението й.


Инхибиторите на протонната помпа потискат продукцията на стомашна киселина. Използват се отделно за лечение на стомашна язва и могат да се прилагат при пациенти с усложнения от лечение с ниски дози ацетилсалицилова киселина.


Сега съществува и нова комбинирана протекция, съчетаваща ползите за сърцето и мозъка на ниските дози ацетилсалицилова киселина и гастропротектор, който се грижи за това стомахът да остане здрав. Повечето пациенти, които приемат ацетилсалицилова киселина са изложени на риск от развитие на  язва и нейните усложнения. Усложненията на язвената болест са животозастрашаващи и включват перфорация на язвата, кървене от гастроинтестиналния тракт и затруднения в храненето. Комбинираната протекция осигурява защита за сърцето, мозъка и стомаха едновременно.

Ако Ви е предписано профилактично лечение с ацетилсалицилова киселина, но имате и рискови фактори за стомаха - имали сте язва или кървене в миналото, приемате противовъзпалителни медикаменти, или кортикостероиди, или други медикаменти за разреждане на кръвта, над 60 години сте, имате оплаквания като киселини, парене или болки в стомаха – се консултирайте с лекар относно възможността за комбинирана протекция.

 

 


 
 

Astra Zeneca

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хрема при детето и най-честите усложнения, до които води

реклама
Още от Комбинирана протекция
реклама
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising