ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сърдечносъдовите и мозъчносъдовите заболявания – бичът на 21 век

Puls.bg   |   23 септември 2012   |   Коментари 2
   
   
Сърдечносъдовите и мозъчносъдовите заболявания – бичът на 21 век

Сърдечносъдовите заболявания засягат сърцето и околните кръвоносни съдове и са различни по вид - исхемична болест на сърцето, мозъчносъдова болест, високо кръвно налягане, коронарна артериална болест, сърдечна болест, инфаркт, инсулт. Сърдечносъдовите заболявания представляват основен дял от заболяванията на възрастното население във всички страни в света и са основна причина за смъртността през последните десетилетия.

Броят на страдащите от сърдечносъдови заболявания се увеличава според данни на Световната здравна организация. Тази статистика в страните от Централна и Източна Европа, както и в България, расте по всички показатели. Според доклада на СЗО от 2006 г., България е на второ място по смъртност в света, вследствие от сърдечносъдови заболявания, както при мъжете, така и при жените, следвайки Русия.

Според информация на Националния статистически институт през 2010 г. в България 75 хиляди души са починали от болести на органите на кръвообращението. А според доклада на Световната здравна организация за България около 66% от смъртните случаи у нас, причинени от незаразни болести, са свързани със сърдечносъдови заболявания. Също така 52,6% от мъжете и 50% от жените в България страдат от сърдечносъдови заболявания, а четирите най-големи убийци в световен мащаб са сърдечносъдовите заболявания, ракът, болестите на белите дробове и диабетът.
 

Основните причини за сърдечносъдовите заболявания могат да бъдат различни:

  • Тютюнопушене – продължителното пушене уврежда стените на кръвоносните съдове и води до редица заболявания, както на сърдечносъдовата система, така и на белите дробове. Пушачите умират около 5 пъти по-често от инфаркт на миокарда, отколкото непушачите.
  • Алкохол – Злоупотребата с алкохол може да доведе до физическа и психическа зависимост. По правило уврежда непоправимо черния дроб, стомаха и повишава възможността за развитие на неоплазми. В малки количества може да бъде полезен на сърдечносъдовата система, тъй като разрежда кръвта. Малки количества означават 30 г концентрат или една чаша вино, най-добре червено вино. Само тези количества са препоръчителните. Ако се превишават, алкохолът има вече обратния ефект.
  • Високи нива на холестерол в кръвта – Високият холестерол е един от основните рискови фактори за развитието на сърдечен инфаркт. Рискът за кръвоносните съдове расте, когато нивото на общия холестерол в кръвта надвиши нормалните граници, особено ако са налице и други рискови фактори (тютюнопушене, високо кръвно налягане, липса на физическа активност, наднормено тегло, захарен диабет, напреднала възраст). Всяко намаляване на общия холестерол с 1% води до снижаване на риска от сърдечносъдово заболяване с 2%.
  • Затлъстяване, особено когато е свързано с голяма коремна обиколка или високи стойности на съотношението на коремната обиколка към обиколката на ханша. Наднорменото тегло повишава риска от развитието на тежки заболявания, каквито са атеросклерозата, сърдечната недостатъчност, нарушенията на мастна обмяна и др.
1   2   3  
Astra Zeneca

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

.     2012-09-30 14:31:15
- Пук! - казал кръвоносния съд
- Тръш! - казало тялото
- Амин! - казал попа
Димитър Димитров     2012-09-24 13:26:27
Отново и отново се пишат клишета отпреди 50 години. Холестерола е виновен и това е. Да той е един от най-малко далеч по-важни рискови фактори. И то не кой да е а оксидирания холестерол.Така че докторите трябва да съветват пациентите си да консумират повече плодове, зеленчуци и евентуално добавки съдържащи антиоксиданти. А знаете ли защо натрупания оксидиран холестерол се покрива с калциева шапка? защото организма изпитва дефицит от витамин К2, този витамин който не позволява калция да се натрупва в артериите, а да слежи като градивен елемент на костите. Затова японците страдат по-малко от сърдечносъдови заболявания защото консумират НАТТО, ферментирал соев продукт съдържащ голямо количество витамин К2.Затова учените препоръчват да се консумират ферментирали храни.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Комбинирана протекция
реклама
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter