ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Здрав дух в здраво тяло

Puls.bg   |   20 септември 2012   |   Коментари 1
   
   
Здрав дух в здраво тяло

Източник: istockphoto

Упражненията не само подобряват физическото здраве на сърдечноболните пациенти, но имат и положителен психологически ефект. Във физически план, двигателната активност прави сърцето по-силно, подобрява енергийния тонус и намалява кръвното налягане, а в психологически - нивата на стреса и риска от депресия.

Високите нива на стрес, чувството на потиснатост и негативните емоции като страх или гняв увеличават вероятността за нездравословно хранене, тютюнопушене и употреба на алкохол, както и предприемане на други рискови действия с вреди както за сърцето, така и за стомаха.

Продължителният стрес стимулира дял от автономната нервна система, наречен симпатикус, който при прекомерна активация намалява кръвоснабдяването на стените на стомаха и увеличава риска от гастрит и пептична язва. По тези и други причини физическите упражнения са важна част от терапията на сърдечноболните пациенти, както и на хората със стомашни заболявания. Преди да се започне тренировъчен режим при сърдечно заболяване, е необходимо да се проведе консултация с лекуващия лекар.

Аеробните упражнения са от съществено значение за сърдечноболните пациенти. Те обхващат по-голяма част от мускулите на тялото. Извършват се и чрез бягане, плуване, колоездене и други. За да се избегне доскучаването, спортните занимания могат да се комбинират – един ден да се проведе разходка по даден маршрут, а на следващия – колоездене по друг. Когато времето е неблагоприятно, фитнес центровете с пътека за бягане или ходене са добър заместител.

Аеробната програма трябва да се въведе постепенно и внимателно, като се увеличи продължителността й до поне 30 минути на ден, три пъти седмично. В началото не е задължително 30-минутните упражнения да се изпълняват наведнъж – могат да се разделят на две-три сесии в зависимост от личния график и физическа форма. Преди тренировка трябва да се направи загряване поне за пет минути, а след нея да се отдели поне още толкова време за разходка, за да се върне сърдечната честота до нормални стойности. Поинтересувайте се от лекаря си, колко е безопасната сърдечна честота при натоварване за вас и я следете по време на упражненията.

Силова тренировка също може да се включи в тренировъчния план. Работата с физиотерапевт може да помогне да се достигне индивидуалният оптимум на възможностите без да се застраши сърцето. Комплексите, които той би могъл да препоръча, включват упражнения с тежести, ластични ленти или използване на собствената тежест, в зависимост от личното физическо състояние. Ако, все пак решите да тренирате сами, спазвайте правилото да започнете леко и постепенно да повишавате натоварването.


Упражненията за гъвкавост са третата важна съставка от тренировъчния режим за сърдечноболни пациенти. Разтягането подсилва мускулите и увеличава обхвата на движение. Американската сърдечна асоциация препоръчва в тренировката да се включат упражнения за разтягане на всички части на тялото - от врата до глезените. Упражненията за разтягане могат да са елементарни като просто разтягане на врата.

Ето пример за изпълнението на едно:
Седнете на стол. Изправете гърба си, като оставите ръцете свободно да висят. Без да движите тялото и раменете, завъртете главата си от едното до другото рамо. Правете упражнението от страна до страна и го повторете поне десет пъти. Подобни упражнения могат да се изпълняват за всички части на тялото, стига то да е в стабилна позиция и да се изолира само желаната част.
 

 

При пациенти с язва трябва да се прилагат дихателни, бавни и релаксиращи упражнения, които се изпълняват в легнало положение по гръб със свити колене и бедра. Те имат масажиращ ефект върху вътрешните органи и подобряват кръвообращението и лимфния дренаж в коремната кухина. Упражненията на коремните мускули повишават налягането в коремната кухина. Те са противопоказни при пациенти с обострена пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника!

Само физическите упражнения няма да излекуват пептичната язва или гастрита, въпреки, че умереният режим води до намаляване честотата на язвите и се препоръчва от лекарите. За да се предотвратят стомашно-чревните проблеми при сърдечносъдови заболявания, освен упражненията, е препоръчително да се предприеме комбинирана протекция. Тя може да се прилага спокойно при сърдечноболни пациентите, които са застрашени от стомашни усложнения, заради ацетилсалициловата киселина, която приемат.

 

 


 

Astra Zeneca

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Iloveyougod     2014-10-31 14:51:10
Super
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Комбинирана протекция
реклама
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter