ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Факти за сърдечното здраве на българина

Puls.bg   |   18 май 2012   |   Коментари 8
   
   
Факти за сърдечното здраве на българина

Източник: istockphoto

Намаляването на сърдечните инциденти в Европа през последните няколко години е радостна тенденция, но броят на страдащите от сърдечносъдови заболявания се увеличава според данни на Световната здравна организация. Тази статистика в страните от Централна и Източна Европа, както и в България, расте по всички показатели.

Сърдечносъдовите заболявания засягат сърцето и прилежащите кръвоносни съдове и са различни по вид - високо кръвно налягане, коронарна артериална болест, исхемична болест на сърцето, инфаркт и други. Това са болести, които са основна причина за високата смъртност сред населението в Европа, както и за инвалидизирането на населението и намаляване качеството на живот.

Според информация на Националния статистически институт през 2010 г. в България 75 хиляди души са починали от болести на органите на кръвообращението. Според доклада на Световната здравна организация (СЗО) за България около 66% от смъртните случаи у нас, причинени от незаразни болести, са свързани със сърдечносъдови заболявания. Също така 52,6% от мъжете и 50% от жените в България страдат от сърдечносъдови заболявания. Четирите най-големи убийци в световен мащаб са сърдечносъдовите заболявания, ракът, болестите на белите дробове и диабетът.


Тази статистика зависи до голяма степен от начина на живот и навиците на хората в различните европейски страни. Като основни причини за сърдечносъдовите заболявания сред българите са тютюнопушенето, наднорменото тегло (повече от половината население е със свръхтегло),  употребата на алкохол (българите са на челни места по употреба на алкохол в света), стресът и застоелият начин на живот, както и храните, които консумираме. Всеки четвърти българин и всяка трета българка са физически неактивни, сочат данните на СЗО.


За тези високорискови групи със сърдечносъдови и мозъчносъдови инциденти се препоръчва прием на ниско дозирана ацетилсалицилова киселина, която намалява риска от инциденти с 25%. А за пациентите, които са с повишен риск от стомашни проблеми, последните международни ръководства препоръчват комбинирана протекция - сърдечносъдова, мозъчносъдова и гастропротекция в едно, която се грижи както за сърцето и мозъка, така и за предпазване на стомаха от развитие на язва и нейните усложнения като кървене и перфорация.

Така с подходящ начин на живот, подходящата комбинирана протекция и повече внимание и грижа към себе си може да коригираме тези данни и да изместим България от предните места на черната статистика.

 

Astra Zeneca

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (8)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Анетаз     2012-06-05 16:57:49
Трябва да се внимава с солта в храната и да се мери кръвното налягане. Диетата е много важна зада не се вдига холестерола.
Силви     2012-06-04 20:35:30
е то ако гледаш статистиките ...
Петър     2012-05-28 17:22:47
Бабите и дядовците не са имали такова здравеопазване и фармацевтични компаниии да им продават продуктите си, така също и кардиолози да им казват какво да не правят.
123     2012-05-28 17:20:07
е то не става всички да сме светци та си пием и си пусшим и квото е писано ше стане
Мила     2012-05-21 17:31:02
Нашите баби и дядовци са нямали проблеми,но и те са умрели,нали???Без проблеми???Така е- едно лекуваш друго рушиш!!!Като съм се хранила,здравословно,спортувала съм,не съм запалвала цигара,не съм разрешавала да пушат покрай ме,нямам дори снимка с цигара!!!Защо три пъти оперират сърцето ми???Сега основната храна са лекарствата ми!!!Каква е поуката???Яж,пий,пуши,мързелувай и си живей живота спокойно,без ограничения,за да не ти оперират сърцето!!!
8 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Комбинирана протекция
реклама
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter