ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Опасна ли е язвата?

Puls.bg   |   24 април 2012   |   Коментари 1
   
   
Опасна ли е  язвата?

Ако вашият лекар ви е препоръчал да вземате ниско дозирана ацетилсалицилова киселина (НД АСК) за предпазване от инфаркт и инсулт, важно е да знаете, че дори ентеросолвентните  таблетки (т.н. специални таблетки, щадящи стомаха)  могат да предизвикат развитие на язва и кървене от стомашно-чревния тракт. Всеки трети, който приема ниски дози ацетилсалицилова киселина има проблеми със стомашно-чревния тракт. Увредите, които причинява ниско дозираната ацетилсалицилова киселина са по лигавицата на храносмилателната система, главно на стомаха и горната част на червата (дванадесетопръстника). Тази увреда води до образуване на язви, които могат да предизвикат перфорация на стомашната или чревната стена и кървене. Рискът от язва и стомашно кървене е независим от вида на таблетката – независимо дали приемате обикновена или ентеросолвентна таблетка сте изложени на опасност.

Ако пиете ниска доза ацетилсалицилова киселина за протекция на сърцето, рискът да развиете язва се повишава значително при:

  • Възраст над 60 години;
  • Наличие на предишни язви на стомаха или дванадесетопръстника;
  • Наличие на инфекция с Helicobacter pylori;
  • Наличие на гастроезофагиална рефлуксна болест;
  • Диспептични симптоми като киселини, парене, болки;
  • Взимане на ниско дозирана ацетилсалицилова киселина заедно с нестероидни противовъзпалителни средства (например, ибупрофен, напроксен), противосъсирващи средства (например варфарин), антиагреганти (като клопидогрел или тиклодипин) или кортикостероиди. 

 

Ако имате един или повече от изброените рискови фактори приемът на ниска доза ацетилсалицилова киселина може сериозно да увреди стомашно-чревния Ви тракт. В този случай може да обсъдите с лекаря си възможността да приемате комбинирана протекция за сърцето, мозъка и стомаха едновременно. Тя ще осигури защита както от инфаркт и инсулт, така и комфорт за стомаха.

Ако язвата не се лекува или лечението не е ефективно, могат да настъпят сериозни усложнения. Най-честите усложнения включват кървене, перфорация на стомашната стена или стената на дванадесетопръстника и обструкция на храносмилателния тракт.

Когато се развие язва тя уврежда стомашната или чревната стена, заедно с кръвоносните съдове, което може да доведе  до кървене. Ако засегнатите кръвоносни съдове са малки, кървенето може да е незабележимо. Постепенно се развива анемия, дължаща се на постоянната кръвозагуба. Ако увреденият съд е голям, кървенето е обилно и изисква спешна медицинска помощ. Симптомите включват слабост, замайване, повръщане на кръв, колабиране. Изпражненията могат да станат катранено черни заради кръвта. Повечето кървящи язви могат да се лекуват ендоскопски като се локализира язвата и се спре кървенето, чрез нагряване на кървящия съд или инжектиране на медикаменти. Ако ендоскопското лечение не е успешно, се налага операция.

Понякога язвите причиняват образуване на отвор в стената на стомаха или червата (перфорация). Бактерии и полусмляна храна преминават през отвора в стерилната коремна кухина. Перфорирала язва може да предизвика перитонит. Симптомите на перфорация на язва включват внезапна, остра и силна болка в корема. Състоянието е спешно и изисква незабавна хоспитализация и хирургична намеса.

Язви, които се намират в крайния отдел на стомаха, близо до връзката му с дванадесетопръстника, могат да предизвикат отичане и образуване на белег. Тези язви могат да намалят лумена или да доведат до затваряне на изхода на стомаха и да попречат на храната да премине в червата. В резултат, болният може да повръща стомашното съдържимо. Стеснението може да се излекува ендоскопски чрез балонна дилатация. Ако ендоскопското лечение се окаже неефективно, може да се наложи хирургична интервенция.Astra Zeneca

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Ренета Велкова     2012-04-24 12:38:05
Това е много стряскаща информация. Аз например приемам аспирин от няколко месеца, но в същото време страдам и от колит и често имам проблеми със стомаха. Това означава ли, че трябва да спра да вземам аспирина, за да не получа язва и кого да питам за тези комбинирани хапчета? Някой пробвал ли ги е, за да подели дали действат и помага? Благодаря Ви.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Комбинирана протекция
реклама
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising