ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да подобрим имунитета си през зимата с хомеопатични и природни средства?

Puls.bg   |   27 януари 2011   |   Коментари 4
   
   
Как да подобрим имунитета си през зимата с хомеопатични и природни средства?

Д-р Ирена Маждракова e лекар и специалист по класическа хомеопатия. Завършва медицина през 1995 г. в Медицинска академия, София. От 2004 г. придобива специалност по клинична лаборатория.
За хомеопат се обучава през 1996-1999 г. Лекува чрез хомеопатия повече от десет години от завършването си. Член е на Световната лига по хомеопатия и на Асоциацията на лекарите-хомеопати в България.
Как хомеопатията може да ни помогне да подсилим имунитета си през зимата?

Хомеопатията може да помогне по два начина. Единият е като се консултирате със самия лекар специалист по хомеопатия, който определя т. нар. конституция на пациента.  Този разговор-интервю обикновено продължава около час и половина. Това означава, че лекарството се подбира според умственото, емоционалното и физическо състояние, което е индивидуално за всеки пациент. Конституционалното лекарство е най-ефективно, т.е. когато се приеме, то подсилва имунитета. Ако организмът има някакъв дисбаланс, лекарството му помага да се справи с него и се подготвя за срещата с вирусите и бактериите.

Вторият начин е използването на  комбинираните препарати, които могат да се намерят в аптеката и които самите пациенти могат да подберат според описанието им. Има няколко такива продукта на пазара, като например Инфлуцид и Осцилококцинум. Тъй като това са специфични лекарства, те действат различно при различните пациенти. Просто всеки човек трябва да прецени кое му действа най-добре. Не ги препоръчвам като профилактика изобщо, но когато около нас има кашлящи, с температура, когато сме били в досег с хора, болни от някакъв вирус, каквато е ситуацията в момента, е добре да започнат да се приемат като превантивна мярка срещу разболяване.На какво конкретно в начина ни на живот трябва да обърнем внимание през зимния сезон?

Необходимо за организма е да си осигуряваме балансирано хранене с витамини и минерали, което е трудно през зимата. Това обаче е важно!Чесънът е много полезен природен продукт, особено подходящ за консумация през студените месеци, която може да започне още от септември месец. Имам предвид чесънът, който е пресен, защото той действа антибактериално.


Сега в аптечната мрежа се предлагат етерични масла, много от които имат антибактериален ефект, като масло от чаено дърво, евкалипт. Тези масла могат да се инхалират през деня с помощта на специална лампа. Така от една страна се прочиства затвореното пространство вкъщи или на служебното място, от друга прочистваме въздухоносните си пътища.


Да се спортува е не по-малко важно. Когато спортуваме, ние боледуваме много по-рядко. За децата препоръчвам спортовете на открито, защото в залите е доста прашно и задушно.


През зимата могат да се използват и някои добавки. Например, кора от мравчено дърво. Аз лично правя чай от нея и го препоръчвам. На пазара се предлагат две форми, едната е на андийския медицински център, във вид на листа, другата е под формата на таблетки на „Корал клуб“.


Това не е българска билка. Идва от Южна Америка, но е с много добри качества – има силно антивирусно и антибактериално действие. Може да се използва дори и при гъбични инфекции, а като профилактика е чудесно средство за подсилване на имунитета.  От нашите билки за тази цел може да използваме тинктури от  пелин или зелено орехче, които се намират в билковите аптеки.


През зимата е хубаво да приемаме алкализиращи храни, т.е. повече зеленчуци и то сезонни – задушени или на салата. Препоръчвам също така да има много кълнове в храната, защото те съдържат полезни за нас вещества и алкализират вътрешната среда.


Стресът също е голям проблем при всички нас. Желателно е вечер преди лягане да релаксираме – просто да се отпуснем мислите и ума си, което би ни помогнало много и в здравословно отношение. Обикновено се разболяваме, когато сме изморени, така че нашата почивка е много важна.Кога трябва да започнем профилактика на зимните заболявания?

С общоукрепващите средства профилактиката трябва да започне от септември. Нещо много хубаво, което можем да направим още от края на август, е да си правим чай от джинджифил. Според китайската традиционна медицина зимата е сезонът на метала и затова е важно тогава тялото да е топло. При тях се препоръчва от края на август да се изготвя чай от джинджифил.Прилагала съм го и има наистина много добър ефект. Джинджифилът е корен, който го има навсякъде, включително и в големите супермаркети. Чаят може да се прави и при първите симптоми на настинка. Пие се колкото се може по-горещ, за  да ни затопли.


С хомеопатични средства, поради специфичността на подбора, препоръчвам профилактика само при конкретна ситуация на грип или вирус, ако сте се докоснали до болен. При тези пациенти, които вече имат предписани конституционални лекарства,  може да ги пият един път месечно, в периодите, когато има много вируси.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (4)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Г. Петров     2011-02-21 10:57:51
Без съмнение здравословната храна и активно движение са необходими за подържане на здравето, НО СЕ ЗАБРАВЯТ 2 МНОГО ВАЖНИ НЕЩА А ИМЕННО ЗАКАЛКАТА НА ОРГАНИЗМА И СНАБДЯВАНЕТО МУ С СОСМИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ, КОЯТО ПРЕДСТАВЛЯВА 50% ОТ ОГАНИЧЕСКАТА СЪЩНОСТ НА ЧОВЕКА. Закалката и приемане на космическа енергия може да получите от разработената от мен закалителна процедура, която ще Ви предпази от ВСЯКАКВИ НАСТИНКИ, ОТ ВСИЧКИ ЩАМОВЕ НА ГРИП И ВИДОВЕ РАК. Сигурно Ви звучи преувеличено, но е проверено и гарантирано. Предлагам процедурата:
Здравейте,
За здравето може да се говори твърде много, но желаещите да слушат и преди всичко да правят необходимото, са твърде малко. Преди всичко трябва да се знае едно нещо, много важно. Невежество + мързел = болест. Друго нещо също не по малко важно е, че нашият създател не е сътворил микроорганизмите, микроби вируси и др. под. за да измъчва човека с болести и да му скъсява живота. Всички видове микроорганизми са санитари на природата. Без тях живота на планетата е не мислим. Болният човек е поставил своят организъм да вегетира при несъответстващи за неговата биологичиска конструкция условия поради невежество, мързел или е бил принуден. Закалката създава до голяма степен условията необходими на организма за подържане на неговото здраве.
И така закалката. Закалката се прави посредсвом сауна, която човек носи с себе си, т.е. ходи в нея. Това е най здравословната сауна, която въздейства върху здравето на човека с 4-5 начина.
1. Движение на вън на чист въздух. 2. Испотяване при което организмът изхвърля отлагания, шлаки и излишната слуз. 3. При загряване на организма излишната слуз, която служи за храна на грипните вируси и др. под. се разрежда и исхвърля извън тялото. Слузта задържаща се дълго време в гърдите, матката простатата, носната кухина служи за храна на раковите клетки. Също възпалява сливиците. 4. Принуждавайки се да правим тази практика, ние укрепваме солидно имунитета си и волята. И 5. което е на важното и най полезното, рязка промяна на температурата на кожата, на повърхноста на тялото. При тази рязка промяна се балансират енергийните центрове - ЧАКРИ - на тялото, което е исключително полезно за здравето.
Практика: Много добре е ако имате възможност да контактувате с водата в природата. Море, река, язовир. При липса на такива, това се прави в банята. Колкото водата е по студена, толкова по добре. Обличате се много топло, така че когато стигнете до водата, да бъдете изпотени така че долното бельо да бъде мокро. Когато сте до водата, събличате се максимално бързо до голо и обливате обилно САМО РЪЦЕТЕ с студената вода за около 20-30 секунди. Може да постоите така известно време, но щом почувствате хлад, се обличате. Това се прави всеки ден за нормално здрав човек 7 дена а по изнежените могат да го удължът на 10 дена. Следващите 10 дена Обливаме РЪЦЕТЕ И КРАКАТА. Следващите 10 дена обливаме РЪЦЕТЕ, КРАКАТА И ПРЕДНАТА ЧАСТ, НА ТЯЛОТО. Следващите 10 дена обливаме ВСИЧКО БЕЗ ГЛАВАТА. Последните 10 дена ВЛИЗАМЕ В ВОДАТА ЦЯЛИ. ПОДЧЕРТАВАМ ДЕБЕЛО, ПРИ ОБЩУВАНЕ С ВОДАТА НА ЧОВЕК НЕ МУ Е СТУДЕНО, ТОЙ ОБЩУВА С ВОДАТА В РАЗГОРЕЩЕНО СЪСТОЯНИЕ. Общуването с водата е кратко. Чувството на студ липсва. В началото ще Ви се струва трудно, но след това ще се чудите сами, колко лесно и просто е. СЛЕД КАТО СТЕ НАПРАВИЛИ ТАЗИ ПРОЦЕДУРА, ТЯЛОТО ВИ ВЕЧЕ Е ЗАКАЛЕНО И ТАЗИ ЗАКАЛКА ТРЯБВА САМО ДА СЕ ПОДЪРЖА. ДОСТАТЪЧНО Е ТАЗИ ПРОЦЕДУРА ТОЗИ КОНТАКТ С ВОДАТА, ДА СЕ ПРАВИ ВЕДНЪЖ НА 10-15 ДЕНА. Ще забравите всякакви хреми настинки Грипове пътеките до аптеките и лекарите.
P.S. Като жена мога горещо да Ви препоръчам промивка на влагалището с собствената Ви урина. Урината предпазва и лекува всякакви възпаления течения даже и ерозия на матката. Промивка на носната кухина, най напред с солена вода, като морската а след това и с собствената урина, е исключително полезно. Премахва възпаления, полипи в носа, предпазва сливиците от гноясване и респективно от операция. Особенно ако имате деца не позволявайте операция на сливиците. Те са една от важните крепости на имунната система. Научете си децата още от сега. Освен това промивката на носната кухина действа добре на зрението и против главоболие.
Накрая като пример мога да посоча себе си който на младини имаше постоянно проблеми с разни настинки. Сега на 79 год. мога да изляза в най голямата виелица, гол испотен вир вода, без да ми се случи каквото и да било. Желая успех. Г. Петров - Натуропат.
Иванова     2011-02-10 22:38:33
Уважаема госпожо,не бих искала да Ви обидя или засегна,но има достатъчно информация за колежи по хомеопатия и страни,в които този метод на лечение е даже към здравната каса!
Лина Йосифова     2011-01-31 11:30:49
Уважаеми читатели ,
Трябва да се прави разлика между лечението с природни средства (в т.ч. и билки) и хомеопатията!Ако се поинтересувате задълбочено, че разберете, че тя е просто една мистична медицина...Та как може да помогне едно вещество, разредено стотици хиляди пъти?Уж лечебните свойства се дължели на някаква енергия, получавана при разклащането?!?Досега физиците не са успели да я регистрират...Така че внимавайте, моля ви!Навлизат какви ли не заблуди в ежедневието ни. А това, че не сме доволни от традиционната медицина понякога, не е основателна причина да търсим алтернативната. Особено екстрасенси, баячки и прочие "лечители"...Пак повтарям - природолечението е друго нещо. то си е реална сила, но трябва да се прилага компетентно. Жалко, че в нашите медицински университети няма такъв профил...
Димитър Димитров     2011-01-31 10:49:26
Световната наука доказа (но само нашата си трае)че основната причина за намаления имунитет по време на зимните месеци е дефицитът на "слънчевия" витамин D.Причините са известни. Слънчевото греене е малко, хората не излизат от затворените помещения, а този витамин се синтезира само при наличие на слънце. Много малко храни го съдържатмалко в млечните продукти и повече в рибата. Препоръчва се от1000 до 5000 МЕ витамин D3 ежедневно. За съжаление точно сега когато той е необходим в аптеките липсва.
4 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Хомеопатия
реклама
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter