ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Суперхрани за подрастващи деца - кои са те?

Puls.bg   |   02 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Суперхрани за подрастващи деца - кои са те?

Източник: IStockphoto

По време на естественото раждане, при преминаване през родовия канал, при всеки човек започва първоначалното оформяне на чревната бактериална флора чрез контакта с майчината околоплодна вода и вагиналната й среда. Именно тогава в червата на бебето се заселват първите бактерии, които ще оформят постепенно неспецифичния имунитет. Това начално оформяне на индивидуалния микробиом е решаващо за целия ни живот. В различните възрастови периоди чрез храната се добавят нови щамове бактерии и се доразвива и настройва нормалната чревна флора.

 

Добре балансираната диета е сред най-важните елементи за здравето на малкото дете. Малчуганите се нуждаят от много енергия, а хранителните им нужди се различават от тези на възрастните. Ето още какво трябва да знаете:

  • Най-често срещаният алерген е кравето мляко, следвано от пшеницата и ядките. Като признак за алергия към кравето мляко трябва да се анализират: чести ангини, отити, бронхити, нарушения на съня и храносмилането при кърмачета и малки деца. Все повече деца страдат от алергии и при все по-малко алергиите отшумяват с възрастта. При съмения за хранителни алергии се обърнете към специалист, за да бъдат своевременно изключени от менюто на малкото възможните алергизиращи храни.
  • При често боледуващите деца е много важен приемът на цинк, за който е известно че има сериозна профилактична роля. Цинкът е незаменим микроелемент, който регулира 200 процеса в тялото и служи за обезвреждане на свободните радикали, допълва действието на витамините С и Е. При дефицитът на цинк се забелязват: по-бавно заздравяване на раните, отслабване на имунната система, вътрешно безпокойство и страхове и др. Този важен минерал може да се достави от сусама, пълнозърнестите продукти и натуралния ориз. В натуралния ориз например той е четири пъти повече отколкото в житните растения.
  • От съществено значение за силната имунна система на детето са също така витамините Е и С. Откриваме витамин Е най-вече в маслото от пшенични зародиши, пшеничните кълнове, пшеничните трици и натуралния ориз. Той защитава клетките и ги изчиства от токсините. А витамин С се среща преди всичко в шипките, картофите, киселото зеле, магданоза и като цяло в плодовете и зеленчуците. Има общо профилактично действие и укрепва имунната система.
  • Млякото и млечните продукти също са много важни за детското здраве. От тях получаваме необходимите за всеки организъм калций и фосфор, благодарение на които малчуганите ще имат здрави кости и зъби. За по-доброто усвояване на калция обаче е добре приемът на тези храни да се комбинира с Шуслерови соли №1 калицев флуорид и №2 калциев фосфат – полезни през целия период на растеж. По 2 табл. от всяка сол дневно е препоръчителната дозировка в детска възраст, като е нужно да се прилага за продължителен период от време.
  • При децата не бива да се подценява достатъчният прием на течности, като при тях важността от добра хидратация е дори значително по-голяма, отколкото при възрастните. Ако детето не обича да пие вода, може първоначално да я предлагате смесена с малко прясно изцеден плодов сок. Но не забравяйте, че соковете не заместват водата и се препоръчва да се дават разредени. Не давайте на децата газирани напитки, за да не нарушите хранителните им навици.

 

Следете малчуганите всеки ден да имат дефекация. Всъщност човек може да привикне организма си към това, дори и да ви звучи невъзможно. Предлагайте всяка сутрин на малкото дете да изпива по една голяма чаша топла вода и после го насърчавайте да отиде до тоалетната.

 

Обсъждайте с детето какво предпочита да яде и го включете в пазаруването и приготвянето на храната, като вашият малък, но незаменим помощник. Поднасяйте храната с любов и се хранете заедно с него – това е един незаменимите ключове към здравето на вашето семейство.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Хомеопатия
реклама
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter