ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Меркуриус солубилис. Азбука на хомеопатията

Юлия Кондева   |   25 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Меркуриус солубилис. Азбука на хомеопатията

Източник: DHU

Живакът или „живото сребро”, както още го наричат, е основа за изготвянето на хомеопатичното лекарство Меркуриус солубилис. Интересната история на създаването му е предшествана от векове на медицински заблуди и масови поражения върху „лекуваните” с живак пациенти. 
 

Как е бил открит хомеопатичният Меркуриус и за какво ни служи днес? 

 
Живакът е тежък, сребрист метал – единственият метал, който е течен при стайна температура. Приложението му като лечебно средство е започнало още в дълбока древност. Древните народи в Индия и Китай са били добре запознати с употребата му, намерен е и в египетска гробница от 1500 г. пр. н. е. 
 
Третирането на кожни болести с живак стартирало от арабската медицина, а за лечение на сифилис той бил препоръчан от Парацелз - швейцарски лекар, учен, алхимик, астролог и философ, който се стремял да постави медицината на научни основи. Той е първият медик, който смятал, че някои физиологични болести се дължат на психологически причини. 
 
В продължение на 400 години живакът бил основното лекарство за сифилис. През 16-18 век го прилагали във високи дози при широк кръг от болести, при което станали явни силно токсичните му свойства. Живачните аерозоли оказвали влияние върху функциите на мозъка, нервната система и бъбреците. А при отравяне следвали загуба на паметта, треперене, загуба на зрението и други. Именно това бил и един от мотивите на Ханеман да се откаже да практикува лекарската си професия и да стигне до идеята за нов метод на лечение – хомеопатията. А лекарството от живак било едно от първите хомеопатични средства, които той разработил. 
 
Живачните соли добили такава широка популярност през Средновековието, че с тях лекували от сифилис до запек. Ползвали живака като пургатив. Сребристият метал бил употребяван и при направата на филцови шапки. Оттук идва изразът „луд като шапкар”, както и един от най-разпознаваемите герои в „Алиса в страната на чудесата” - Лудият шапкар. Благодарение на живака, шапката придобивала добра форма. Но при тежки натравяния с живак шапкарите стигали до психическо разстройство! 
 
Живакът се използвал и за производството на огледала, термометри и барометри, както и в прахообразна форма – за лак за нокти. Днес все още влиза в производството на някои хербициди, водноразтворими бои, за направа на батерии, в зъболечението и други. 
 

Меркуриус солубилис като хомеопатично средство 

 
За какъв тип хора е подходящо лечението с Меркуриус солубилис? Хората, които реагират добре на това лекарство, са бързи и променливи „като живак”. При тях се забелязват бързи и резки движения, а също и промени в настроенията. Чувствителни са към най-малката промяна в температурата на околната среда – точно като живака в стълбчето на термометъра! Те са също така неуверени в себе си, непостоянни в действията и намеренията си, говорят бързо, може дори да заекват. Често имат слабост и треперене на крайниците или езика. Много лесно се простудяват или прегряват. Възможно е да имат метален вкус в устата, лош дъх, увеличено слюноотделяне и кървящи венци. 
 

Кои характерни състояния и здравословни проблеми се повлияват от лечението с Меркуриус солубилис D12, D30, D1000*: 

 
Всички инфекции с лошо миришещи, негъсти жълто-зеленикави секрети, език с бял налеп и обилно отделяне на слюнка, подуване на лимфните възли. Особено подходящ за възпалителни процеси на дихателната система – хрема с жълтозелени секрети, синузити и отити, трахеити и бронхити с жълтозелени храчки, начало на гнойна ангина.
 
При гингивит и стоматит, афти, периодонтит с кървящи венци, с неприятен зловонен дъх.
 
Зеленикава диария с лоша миризма.
 
* Тук са представени само част от заболяванията.
 

Меркуриус D12, D30 в домашната аптечка: 

 

  • При фарингит и ангина с тенденция към нагнояване. 
  • При възпаление на венците (стоматит, периодонтит). 
  • При афти. 
  • При жълтозелени остри и хронични хреми. 
  • По лекарско предписание –  при улцерозен колит, остри и хронични гнойни инфекции.

Дозировка на Меркуриус солубилис D12:

 
При остри симптоми – на 2 часа по 1 доза (5-10 глобули) зза 1 ден. При подобрение – приемите се разреждат до 3 пъти по 1 доза.
 
Консултант: д-р Василка Юрукова, лекар хомеопат

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Хомеопатия
реклама
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter