ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Георги Хаджиев: Атопичният дерматит е само върхът на айсберга

Юлия Кондева   |   26 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Георги Хаджиев: Атопичният дерматит е само върхът на айсберга

Източник: Личен архив

Д-р Георги Хаджиев е лекар хомеопат, преподавател по класическа хомеопатия към Асоциацията на лекарите хомеопати в България, Шуслеров терапевт, автор на книгата „Болестознание или кое е първичното – симптомът или болестта?”.
 
 - На какви кожни прояви при бебето е важно родителите да обърнат внимание? 
 
Епидермисът в тази възраст има много функции. Всяка една нехарактерна кожна изява означава, че кожата се е включила в детоксикиращата реакция на тялото. Това е така, защото в малкия организъм детоксикиращите органи (черва, черен дроб, бъбреци) са още незрели и не функционират добре. А в тялото постъпват много токсини от лекарства, синтетични витамини, храни, ваксини, синтетично мляко, козметика. Те трябва да бъдат елиминирани по някакъв начин.
 
В природата това е решено чрез кожата – токсините се изтласкват там и съответно се появява болест: зачервяване, лющене, оток, секретиране, обриви от най-различен характер. Затова бебетата имат често кожни проблеми като зачервяване и подсичане в областта на седалището и гениталиите, цепнатини зад ушите и ъглите на устата, обриви по различни гънки и зони на тялото.
 
Важно е в подобни случаи кожата да не бъде третирана с химични лекарства, защото те блокират тази й функция, като в същото време драматично променят имунитета й. В този случай токсините остават във вътрешността на тялото и предизвикват по-големи проблеми, а кожните дефекти, макар и временно подобрени, се появяват след време отново, но в много по-тежка форма.
 
 - Какви фактори провокират появата на атопичен дерматит? 
 
Факторите, които могат да отключат проблема са много. Най-общо казано това са такива, които силно нарушават белтъчния баланс в организма. А белтъците са от огромно значение за тялото – всичко е изградено от тях: хормоните, рецепторите и каналите на клетките, транспортните системи на тялото, ензимите, антителата на имунитета и т.н. Затова при нарушаване на белтъчния баланс организмът реагира бурно - със силно стимулиране на имунитета.
 
Белтъчният баланс може да се наруши драматично от тежки метали (лекарства, ваксини, храни), от хормонално активни съставки (изкуствено мляко, хормонални лекарства, давани на майката през бременността или в периода на кърмене, билки, козметика).
 
И не трябва да забравяме наследствеността – ако родителите и предците на детето са страдали от автоимунни или алергични заболявания, без значение от точната диагноза, то рискът да развие атопичен дерматит е голям. В моята практика наблюдавам изключително голяма връзка между кожната патология при малките деца и автоимунни заболявания на майката. Откривам я в над 50% от случаите с това заболяване.
 
 - Защо стандартното лечение на атопичен дерматит често не дава резултат? 
 
Правилният подход към всеки един проблем на кожата е да се разбере истинската причина за него. Това може да направи само холистичен (холистичен = цялостен) терапевт, който изследва абсолютно всички детайли относно здравето и тялото на пациента. Кожните проблеми показват, че „виновникът” се крие някъде другаде, а само се е проявил външно. И ако при обрив приемем кожата като болен орган и съсредоточим всичките си терапевтични усилия върху нея, нищо не се постига или резултатите са само временни. 
 
Кожната изява е само върхът на айсберга – под него стоят определени хормонални, неврологични и психоемоционални промени. Така потискането на кожната патология само измества проблема на друго място, защото не е решена действителната причина. Именно така се подхожда в конвенционалната медицина – с кремове, мазила, лекарства, които третират епидермиса. Така кожните проблеми само се замаскират, утихват за кратко, дори могат да изчезнат за някакъв период, но винаги се връщат! Уртикария, псориазис, дерматит, акне, екзема, лишей – всички те се проявяват с рецидиви, т.е. винаги се обострят отново и отново.
 
Третирането само и единствено на кожата води до блокирането ѝ като място, където токсините да се отложат. В резултат те остават във вътрешността на тялото и дори е възможно да увредят функцията на някой друг вътрешен орган. По този порочен механизъм след дълго лечение на кожата при псориазис се развива псориатичен артрит (засягат се ставите); след лечение на дерматит при децата често се появява астма (засяга се дихателната система). Тази „метаморфоза” на кожното заболяване в някакво друго може да отнеме време, дори няколко години. И вероятно затова много от лекарите, а и самите пациенти, смятат, че заболяването е „израснато” с възрастта и вече не съществува. Но това е мнимо благополучие.
 
 
Понякога самото третиране на епидермиса с химични лекарства е дори още по-голям проблем, защото те блокират редица естествени процеси в тялото. Кортикостероидните препарати например са средства от първи избор при атопичен дерматит, а те разрушават имунитета, спират растежа и развитието на детския организъм. И за съжаление се използват много широко – има ги в капки за очи и нос, в много кремове, в лекарства против ухапвания от насекоми и изобщо в кремове против сърбеж. 
 
 - Какви са предимствата на хомеопатията като лечебен метод? 
 
Когато се подходи с хомеопатия нещата са коренно различни. Хомеопатичното лечение се фокусира върху вътрешния проблем, не върху кожата, и се опитва да накара организма да го реши сам. Ефектът е траен, защото организмът се е „саморемонтирал” чрез стимула, който му подава хомеопатичният медикамент.
 
Винаги със стимулираща хомеопатична терапия се постига подобрение на кожната патология – ако не пълно излекуване, то повлияване в голяма степен. Лечението се подбира индивидуално. Тук своето място имат и Шуслеровите соли, които са изключително полезни при подобни проблеми. Те могат да помагат на детския организъм в много посоки едновременно. Детоксикиращите процеси се стимулират от Шуслерови соли с номера 6, 10 и 12.
 
Здравето на кожата се подпомага от соли с номера 1, 8, 11. Автоимунната насоченост на детския имунитет се коригира от солите с номера 3, 4, 2 и 8. Както виждате, със солите на д-р Шуслер може да се работи в много посоки едновременно. Те нямат странични ефекти, могат да приемат като се смучат, разтварят във вода. В допълнение сол №1 и №11 могат да се използват във вани и обливания (разтварят се по 2 таблетки от всяка сол във водата). Най-добрата комбинация може да се прецени от подготвен Шуслеров терапевт спрямо индивидуалния случай. А и е добре, всяко дете с диагноза атопичен дерматит да се проследява от холистичен специалист, защото лечението трае дълго и се развива индивидуално.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Хомеопатия
реклама
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter