ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Ирена Маждракова: Хомеопатията може да е от полза при суха дразнеща кашлица

Юлия Кондева   |   05 май 2017   |   Коментари 1
   
   
Д-р Ирена Маждракова: Хомеопатията може да е от полза при суха дразнеща кашлица

Източник: Личен архив

Д-р Ирена Маждракова завършва медицина през 1995 г. в Медицинска академия, София. От 2004 г. придобива специалност по клинична лаборатория. Има дипломи и за терапевт на лица с увреждания, за EFT- терапевт (техника за емоционална свобода).
Обучение по хомеопатия преминава през 1996-1999 г. Познава класическата хомеопатия, също така е и Шуслеров терапевт.
Член е на Световната лига по хомеопатия и на Асоциацията на лекарите-хомеопати в България. Работи в медицински център „Хела”, София.
 
 
 - След грипната епидемия и настинките, през които сме преминали през зимата, организмът се изтощава. Как можем да укрепим имунитета си през пролетта?
 
За подобряване на имунитета е много важно да разберем има ли някакви дефицити в организма, например на важните витамини С и D. На витамин D, за съжаление, през последните години не се обръща достатъчно внимание. Популярен е като „витаминът на костите” и съществува представата, че ако нямаме проблем с костите, нямаме проблем и с него. Оказва се, обаче, че в България, където има доста слънце, хората масово са с недостиг на витамин D. На запад не случайно го наричат „универсалната противогрипна ваксина”. Задължително е да се направи изследване, да се проверят нивата му и при нужда да се приема допълнително. Витамин С ни е много нужен заради вирусите – с покачването на температурите отново идва тяхното царство. Подкрепа на имунитета може да се направи и с минерални соли - много добра е комбинацията от Шуслерови соли №3, №6 и №7. Препоръчвам я на малките си пациенти, по 3 таблетки от всяка сол дневно. Когато я приемат редовно, поне за месец, те се чувстват много по-добре и по-рядко боледуват. 
 
 
Друго, което задължително трябва да направим през пролетта, е да нахраним добре клетката – т.е. да ѝ предоставим някакъв тип енергизираща храна. По нашите ширини такава е например копривата. Приготвяйте си по-често ястия от коприва, можете също да си направите отвара от растението и 10 дни да я пиете като чай. Полезни за укрепване на имунитета са също т. нар. „суперхрани” като синьо-зелените водорасли.
 
 - Кои са най-честите оплаквания през този сезон?
 
Много характерни са ларингитите, които понякога са на алергична основа. Извън алергичните прояви обаче, те зачестяват и заради резките температурни промени. При смяната топло-студено като че ли най-уязвим е ларинксът. Ларингитните инфекции са съпроводени с много неприятни кашлици. При тях помага лечение с хомеопатичното лекарство Спонгия. При остри ларингитни пристъпи го препоръчвам във високи разреждания. Ако пациентът по принцип прави ларингити при всяко свое разболяване, може да приема Спонгия профилактично и в по-ниските потенции като D6, D30 например. Много подходящи за облекчаване на сухата кашлица са Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз с номера 2 и 8. Ако има спазъм със затруднено дишане – това може да е свързано с астматична предиспозиция, тогава добавям и Шуслерова сол №7. Тези соли помагат при кашлица на пристъпи, като могат да се дават на често, по 1 таблетка от всяка. А сол №7 може да се разтвори като гореща напитка – 5 таблетки в 200 мл топла вода, и през 5-10 минути да се пие по 1 ч. л. от течността.
 
Друго, което препоръчвам за облекчаване на кашлицата, са инхалации. Могат да се правят например с масло от черен кимион, от аптечната мрежа. Слага се да заври около 500 мл вода, отмества се от огъня и се добавя 1 суп. л. масло от черен кимион. Болният диша над парите – има много добър ефект както при спастичните кашлици (кашлица със спазми), така и при хрема със засилена секреция. Черният кимион има също така силен антибактериален ефект. Можете да използвате и малко мед, смесен с настърган джинджифил, който много хубаво загрява лигавицата на гърлото. При суха кашлица, раздираща и дразнеща, чудесно средство е и мед с малко канела, разтворени в чаша леко затоплено прясно мляко. Действа като балсам за гърлото – успокоява, прясното мляко алкализира, а медът и канелата затоплят. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Алтерниращ веганист     2017-05-06 04:54:38
Вие не разбрахте ли че хомеопатията е шарлатанство!? Тия соли са следващото ниво на същата измама.
Хомеопатичните "лекарства" в българия са разрешени само защото не вредят.
Да "подсилваш" имунитет с витамини Ц и Д разбирам (внимание: "Центрум" са силно надценени), но добавянето на хомеопатия и соли подсилва само банковите сметки на измамниците по веригата и не носи никаква полза на пациентите.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Хомеопатия
реклама
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter