ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Най-популярните хомеопатични лекарства при настинка и грип

Puls.bg   |   17 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Най-популярните хомеопатични лекарства при настинка и грип

Източник: iStockphoto

Дългите зимни месеци преминават предимно в престой в закрити помещения, липсва ни достатъчно физическа активност. Опитваме се да се разтоварим от стреса като ядем много и неправилно - големи количества захар, консервирани, преработени и мазни храни, в съчетание с алкохол и цигари. Всичко това води до клетъчен дисбаланс, повишава киселинността в тъканите и руши имунитета. Резултатът е повишена възприемчивост към вирусни и бактериални инфекции и точно тук можем да използваме помощта на хомеопатията.
 
Ето кои са най-популярните хомеопатични лекарства за обичайните за сезона настинки и грип, протичащи с хрема, висока температура, кашлица и обща отпадналост. С правилно назначено хомеопатично лечение може бързо да се облекчат симптомите на вирусното заболяване и да се скъси неговото протичане.
 

При треска, настинка с рязко покачване на температурата

 • Aconitum D6 - подходящ при изключително остър възпалителен процес, който започва с внезапно покачване на температурата (до 39-40 C), без пациентът да е имал някакви оплаквания преди това. Кожата е ярко червена, гореща и суха, няма изпотяване. Температурата е постоянна, не се променя, болният е силно неспокоен. Много често симптомите се отключват след излагане на силен студ или вятър. Важно е приемът на лекарството да започне още в първите няколко часа. При настъпване на изпотяване медикаментът се променя.
 • Belladonna D6 – хомеопатичен медикамент при възпалителен процес с рязко, остро начало и високи стойности на температурата – над 38 °С. Лицето е силно зачервено, горещо, но крайниците са студени. Сетивата са свръхизострени - болният изпитва непоносимост към светлина и шум, очите се зачервяват и блестят (като стъклени). Високата температура може да е съпроводена със силно, пулсиращо главоболие. Често медикаментът следва Аконит.
 • Ferrum phosphoricum D12 - при настинка или грипна инфекция с кашлица и водниста хрема, като заболяването се развива постепенно. Температурата е умерено повишена (до 38-38,5 С), а цветът на лицето се мени между бледо и червено. Кожата на болният е влажна, има склонност от кръвотечения от носа.
 

При грипна инфекция

 
 • Eupatorium perfoliatum D12 - при грипна инфекция със силни болки в костите и мускулите, с особено силно усещане за изтощение. Зъзнене и треска със зачервено лице, болезнена кашлица, главоболие, пресипналост и водниста хрема.
 • Gelsemium D6 - при грип или настинка с постепенно начало и с умерена температура. Болният е сънлив, замаян, силно отпаднал, бавен. Има треска със студени тръпки, болки и вдървеност във врата, изразено, тъпо главоболие. Лицето е зачервено, има обилно изпотяване и е характерна липсата на жажда. 
 • Rhus toxicodendron D6 - при грип с постепенно повишаваща се, умерена температура, със силна отпадналост, мускулни и ставни болки и скованост, които намаляват при раздвижване. Болният изпитва силна жажда. Около устата избиват херпеси. Заболяването най-често е следствие от преохлаждане при намокряне (при дъжд, киша, в студено, влажно и мъгливо време. 

 

 

При хрема

 • Allium cepa D6 – при водниста хрема с често кихане и обилен, дразнещ, разраняващ секрет от носа. Болният усеща подобрение на открито и свеж въздух.
 • Euphrasia D6 – при умерена, водниста хрема с кихане и мек секрет. Очите са силно раздразнени – зачервени, парят и сълзят. Клепачите може да са подути. Болният е чувствителен към светлина.
 • Luffa operculata D6 – хрема с наличие на гъст, бял секрет, носът е запушен, обонянието нарушено. Носната лигавица е суха, с изразен оток, образуват се корички. Състоянието на болния се облекчава от свеж и хладен въздух.
 • Pulsatilla D6 - при хрема със слузест, жълто-зелен секрет и намалено обоняние. Оплакванията са променливи: на топло, на закрито и в легнало положение носът е запушен, но болният се подобрява на открито, на чист въздух. 
 

При кашлица 

 • Bryonia D6 - при респираторна инфекция с постепенно начало, с бавно покачваща се температура (около 38,5 С) и болезнена, суха кашлица. Устните на болния са сухи и напукани, има силна жажда. Той е отпаднал и силно раздразнителен, с челно главоболие. Оплаква се от ставни болки, които се провокират от всяко движение. Подобрение в състоянието му настъпва при тишина и почивка, задържане на едно място.
 • Drosera D6 - при суха, болезнена кашлица на силни пристъпи и пресипналост, която се засилва при лягане. Когато болният седне, кашлицата се успокоява.
 
При лечението с хомеопатия е важно да се спазва правилото устната лигавица да е чиста – да не се приемат храна и течности 15-20 минути преди и след приема на хомеопатичен медикамент. Хомеопатичната терапия е много подходяща за болните деца, дори и най-малките, тъй като глобулите могат да се дават и разтворени в малко вода, ако малкият пациент не може да ги смуче. Дозировката зависи от потенцията и от вида на оплакванията. При остри симптоми с ясно изявена картина, която покрива показанията на лекарството, ниските потенции като D6, D10, D12 могат да се вземат начесто – по 1 доза (5-10 глобули), през 1 час, до 6 пъти дневно. С отшумяване на оплакванията и настъпване на подобрение, приемът се разрежда постепенно – по 1 доза, 3-4 пъти дневно.
 
Използването на хомеопатични монопрепарати е напълно съвместимо и с друг вид терапии, но не пренебрегвайте прегледа при лекар хомеопат, който може да гарантира успешното лечение.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Хомеопатия
реклама
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter