ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ипекакуана. Азбука на хомеопатията

Юлия Кондева   |   10 февруари 2017   |   Коментари 2
   
   
Ипекакуана. Азбука на хомеопатията

Източник: Немски хомеопатичен съюз

Ипекакуана е много ефективно лекарство за овладяването на силно гадене и повръщане, които може да са провокирани по време на бременност, но също при стомашно-чревни неразположения или респираторни заболявания, често съпроводени с кървене от лигавиците.
 
Историята на откриването на Ипекакуана като лечебно средство е увлекателна и пълна с интересни обрати. Родината му е Бразилия, където вирее във влажни, сенчести гори. Местните индиански племена го използвали като лек за стомашни оплаквания. Коренът от растението Cephaelis бил пренесен в Европа през XVII век от един холандски лекар. Първоначално Ипекакуана се прочула като лек за дизентерия. Самият Луи XIV дори обещал почести и богатства на лекаря, спасил с нейна помощ живота на сина му, заразен от дизентерия, ако разкрие тайната на могъщото лекарство. По-късно през XVIII век друг лекар използвал корена заедно с опиум, за да създаде прочутата си смес, известна като „пудрата на Доувър”.
 
Наркотичното съединение било употребявано в течение на 2 века за лечението на треска и подагра. В началото на XIX век парижки химици откриват, че изсушеният корен на растението съдържа два мощни алкалоида – еметин и цефелин. Именно на тях се дължи действието на Ипекакуаната, тъй като активират центъра на повръщането, а също и раздразват локално стомаха. 
 
Корените на растението били използвани и за направата на сироп за лечение на отравяне, например при битов инцидент. Сиропът предизвиква повръщане и диария, поради което бързо придобил широка популярност сред булимици.
 
Оказва се, че Ипекакуаната може да отстрани до 50% от стомашното съдържимо! Коренът е силно отровен, поради наличието на споменатия алкалоид еметин. Приет в големи количества води до изявена остра сърдечна недостатъчност. В умерени дози предизвиква гадене и обилна секреция от лигавиците на дихателните пътища съпроводена с кръвохрачене, а в малки представлява мек стимулант на стомаха, който подсилва апетита и подпомага храносмилането.
 
Хомеопатичното лекарство Ипекакуана също се произвежда от корените на растението, но съобразно действието на хомеопатията на принципа на подобието и след многобройните хомеопатични разреждания няма никакви странични ефекти и се прилага терапевтично за редица състояния, сред които гадене и повръщане, дихателни проблеми и др.
 

Ипекакуана като хомеопатично средство

Ипекакуана е много популярно хомеопатично лекарство за сутрешното гадене, характерно за първите месеци на бременността. Важна индикация за нуждата от употреба на Ипекакуана е, че езикът на пациента е чист – нещо нетипично при оплаквания от гадене и повръщане. Друга типична характеристика е, че дори след повръщане не настъпва облекчение. Гаденето може да е съпроводено със силно отделяне на слюнка. И отново нещо неочаквано – въпреки обилната саливация (слюноотделяне) и загуба на течности липсва жажда.
 
 
Лекарството се препоръчва също при: гадене, което се появява вследствие на силно главоболие; задушаваща кашлица от прекомерно натрупване на слуз (евентуално с повръщане); кървене (например обилна менструация, кръвоизлив и заплашващ спонтанен аборт с режеща болка около пъпа). Ипекакуана се прилага и при бронхит или астматичен пристъп, при който болният страда от силно, болезнено стягане в гръдния кош, затрудняващо дишането почти до задушаване. Лицето посинява, кашлицата не може да спре. Задъхва се осезаемо, гади му се и повръща.
 
Опитният лекар хомеопат може да използва това лекарство също при коклюш с повръщане, при заболявания на дихателния тракт, бронхопневмония, но също и при редица храносмилателни смущения и др. Общото между всички изброени дотук е придружаващото ги гадене, като един от основните симптоми.
 

Ипекакуана D6, D30 в домашната аптечка

  • При гадене и повръщане, което не води до облекчение: при остър гастроентерит; гадене при пътуване в кола; гадене при бременност.
  • Повишено слюноотделяне.
  • Спастична кашлица с позиви за гадене и/или повръщане. 
  • Само по лекарско предписание – като допълващо лечение на бронхиална астма при деца. 
 
Дозировка: При остри симптоми – на всеки час по 1 доза (5-10 глобули). След настъпване на подобрение – приемите се разреждат до 3 пъти дневно по 1 доза. 
 
Консултант: д-р Иван Несторов, специалист по детски болести, лекар хомеопат, създател и директор на Център за Обучение и Практикуване на Хомеопатия – ЦОПХ

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Анонимен     2017-02-10 11:19:28
Хомеопатията е най-голямата измама, страшна мафия, половината свят я забраниха напълно. Колко хора са измряли като са разчитали на това.
Mra     2017-02-10 11:17:53
Хомеопатията е най-голямата измама, страшна мафия - половината свят я забраниха напълно.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Хомеопатия
реклама
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter