ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Пенка Ценкова: Цигари и диети увреждат дори младия и здрав организъм

Юлия Кондева   |   03 февруари 2017   |   Коментари 0
Препоръчан материал от партньор на Puls.bg
   
   
Д-р Пенка Ценкова: Цигари и диети увреждат дори младия и здрав организъм

Източник: Личен архив

Д-р Пенка Ценкова е специалист по вътрешни и белодробни болести. Завършила е Медицинския университет в София. Участва редовно в международни и местни семинари и конгреси в областта на пулмологията. 
 
 
 - Как се отразява тютюнопушенето в комбинация със замърсения въздух на белите дробове и дихателните пътища? 
 
Тази комбинация води до много висока предразположеност към белодробни заболявания. Според СЗО два и половина милиона души всяка година умират поради причини директно свързани със замърсяването на въздуха. По-чести са и случаите на заболелите от астма, алергии, бронхити и пневмонии в големите индустриални градове. Особено чувствителни към дима и вредните газове са децата, които се срещат с вредните вещества в годините на оформяне на тяхната дихателна система. Децата на родители пушачи по-често боледуват от инфекции на горните дихателни пътища, развиват астми и хронични бронхити, тъй като около тях в домовете им се пуши. За съжаление, има и бременни, които просто не могат да се откажат от цигарите. А това се отразява върху вътреутробното формиране на всички органи и системи на плода.
 
Разбира се, доказана е и връзката между тютюнопушенето и заболеваемостта от рак на белия дроб, както и заболеваемостта от хронично обструктивна белодробна болест (ХОББ) при възрастните. Ако 10 години сте пушили средно по кутия на ден, има сериозен риск за поява на ХОББ.
 
Много от пушачите дори не обръщат внимание на постоянната си кашлица – смятат я за нормален спътник на цигарите. А точно тя може да подскаже наличието на първи стадий на ХОББ. При тази болест се получава стеснение на дихателните пътища поради хроничния възпалителен процес заради отровите в тютюна. Често пациентите търсят помощ едва в напреднал стадий и скоро стигат до необходимост от кислороден апарат. Статистиката сочи, че ХОББ е сред най-разпространените хронични заболявания при пушачи над 45 години. Очаква се до 2020 г. да бъде на трето място сред най-честите причини за смърт сред населението на Земята.
 
 - Какво може да ни насочи към мисълта, че упоритата кашлица е симптом на нещо наистина сериозно?
 
ХОББ се изразява в кашлица, която може да е суха или с експекторация, но характерното е прогресивно засилващият се задух. При елементарни движения, например при навеждане напред, болните усещат недостиг на въздух и много често това ги довежда до личния лекар и съответно до пулмолог. При влажно, студено и мъгливо време кашлицата се засилва, евентуално и секретът.
 
Прегледът може да установи отслабено или изострено дишане, хрипове. Прави се задължително рентгеново изследване, за да се изключи друга патология на белия дроб като пневмония, тумор, туберкулоза и др., и да се установи има ли емфизем или е само бронхит. Прави се и спирометрия (измерване на обема и капацитета на издишания въздух), с цел да се установи степента на увреждане – т.е. в кой стадий е заболяването. 
 
Болестта засяга еднакво и мъже, и жени, като нерядко започва още в 30-те години. За съжаление, процесът е необратим в напреднал стадий като тенденцията е в един момент да се стигне да дишане с кислороден генератор. В по-ранен стадий, ако болният започне правилно лечение, ако спре да пуши и прекарва повече време на чист въздух, има шансове да се спре развитието на заболяването. Вземането на своевременни мерки намалява задуха и усложненията и подобрява качеството на живот. 
 
 - Какви стъпки можем да направим, за да подобрим трайно здравето си?
 
Младостта не е гаранция за здраве, особено ако човек не се грижи добре за себе си – пуши и не приема достатъчно количество полезни храни, съдържащи протеини и витамини. Имала съм случай със съмнения за туберкулоза - пациентката беше спазвала строга диета месеци наред. Отслабнала много, но постоянно кашляла и поддържала температура. За щастие страшната диагноза отпадна, оказа се протрахиран бронхит.
 
 
Друг случай в практиката ми – младо момиче с тежко заболяване и силно влошено здравословно състояние, организмът беше изконсумиран. При нея се оказа, че пуши от 12-годишна възраст! Следвала примера на семейството си, в което цигарите били просто навик. За всеки е важно да намери начин и мотивация да се откаже от тютюнопушенето. Обяснявайте на децата си от ранна възраст за вредата от цигарите и никога не пушете в тяхно присъствие! 
 
Повечето белодробни заболявания, особено хроничните, са свързани също така с проблеми с имунитета. Всички знаем, че добрият имунитет зависи на първо място от начина ни на живот – чист въздух, пълноценно хранене с много плодове и зеленчуци, със сирене и мляко. Внимавайте какво слагате на трапезата си. Не всички могат да си позволят достатъчно качествени продукти, но все пак трябва винаги да предпочитаме прясно приготвената храна, богата на витамини и белтъчини, пълноценна и разнообразна.
 
Има хората, които са предразположени към болести на горните и долните дихателни пътища. При тях е задължително да се проведе курс за повишаване на имунитета. Засилването на имунната система е важно също и при децата, бременните, възрастни хронично болни. Една от достъпните терапии за укрепване на имунитета е с хомеопатичния препарат Инфлуцид. За профилактика се приема един месец по три таблетки дневно. Препоръчвам го и като ударно лечение в първите часове на вирусна респираторна инфекция – по 1 таблетка на всеки час, до 12 дневно. Помага да се избегнат усложненията и антибиотиците. Клинични проучвания доказват, че симптомите на вирусната инфекция изчезват в течение на 3-5 дни. След настъпване на подобрение обаче трябва да продължите с поддържаща терапия за минимум 10-14 дни (3 пъти по 1-2 таблетки дневно). За имунитета помагат още билкови имуностимулатори, витамин С и витамин В комплекс.
 
Основно правило при респираторна инфкция е, че до втория-третия ден от началото на симптомите никога не се почва директно с антибиотик, дори болният да се чувства зле. Освен това, ако на даден етап лекарят прецени, че се налага изписването на такова лекарство, паралелно задължително трябва да се приемат витамини и пробиотици. Понякога при определени рискови пациенти заедно с антибиотика се дава и противогъбично средство. Между приема на антибиотика и пробиотика трябва да има поне два часа пауза. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Хомеопатия
реклама
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter