ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

За майката на БЕБЕто: Грижи за нея през единадесетия му месец

Юлия Кондева   |   17 януари 2017   |   Коментари 0
   
   
За майката на БЕБЕто: Грижи за нея през единадесетия му месец

Източник: iStockphoto

Циститът е едно от най-честите инфекциозни заболявания сред дамите. 50 до 70% от всички жени поне един път в живота си страдат от инфекции на пикочните пътища. При около 30% от тях се стига до рецидиви на заболяването. Към тези здравословни проблеми се присъединяват честите позиви за изпразване на пикочния мехур през бременността, както и инконтиненцията (изпускане на урина) – особено неприятен проблем при някои след раждането. Как да си помогнете с природни средства и как да се грижите за себе си в ежедневието, за да си спестите всичко това? 
 
Причина за този тип здравословни проблеми при дамите са анатомичните особености на женския организъм: уретрата е дълга само 1-3 см, намира се в близост до аналната област, което предразполага към по-лесно замърсяване (чревните бактерии попадат в пикочния мехур). 
 
Ако имате проблеми с уринирането от друга страна, това вероятно сочи за проблеми с пикочния мехур. Те също не са рядкост сред жените в България. Т. нар. свръхактивен пикочен мехур реагира и подава сигнали за нужда от изпразване, дори когато е само частично пълен.
 
Възможно е дори да усещате толкова силна нужда за уриниране, че едва да задържите, докато стигнете до тоалетната. Друг симптом за свръхактивен пикочен мехур е изпускане на малко количество урина (инконтиненция). Важно е да се консултирате с лекар, ако се сблъсквате с някой от изброените проблеми. Какво още може да направите, за да си помогнете? 
 
 
 • Много е важно да се приемат достатъчно течности ежедневно – и при рецидиви на цистит, при възпаления на пикочните пътища, както и при свръхактивен пикочен мехур (поне 2 литра вода дневно). 
 • Тренирането на мускулите на пикочния мехур и тренирането на тазовото дъно помагат при изброените дотук проблеми на пикочната система. 
 • При остри или хронични възпаления на пикочния мехур и инфекции на пикочните пътища е важно ежедневното измиване на гениталната област с умерена температура на водата. 
 • Добре е да се носи памучно бельо, като през зимата е много важно бельото да е топло, за да пази гениталиите. През есенно-зимния период винаги пазете също краката и бъбреците топли. 
 • Откажете се от консумацията на кафе, черен чай и алкохол, тъй като те дразнят пикочния мехур. 
 • Не забравяйте, че употребата на презервативи при полов контакт предпазва в еднаква степен и мъжа, и жената от инфекции на пикочните пътища. Веднага след полов контакт е добре да се уринира!
 • При уриниране дайте възможност на пикочния си мехур да се изпразни изцяло. 
 • Когато сте намръзнали, настинали, при престой на открито в студено време, затоплете тялото с термофор или топли вълнени кърпи. Ако посещавате басейн или по време на лятната почивка на море, веднага след плуване се преоблечете. 
 • За да избегнете нежеланото често антибиотично лечение при цистит, може да използвате: фитотерапевтични медикаменти, например Солидагорен. По този начин ще бъдат намалени до минимум страничните и последващи ефекти. Фитопрепаратът представлява комбинацията от жълт енчец - съдържа флавоноиди и сапонини, които притежават диуретичен, противовъзпалителен и спазмолитичен (премахва спазмите) ефект; пачи очиболец – популярен в народната медицина като билка при крампи, действа спазмолитично на гладката мускулатура на пикочния канал; полски хвощ - действа диуретично и стимулира обмяната на веществата. Комбинацията от билки не позволява на бактерии да се прикрепят към лигавицата на пикочните пътища и помага за по-бързото им елиминиране. Поддържа също така слаба киселинност на физиологичното pH, което е важно за естествената защита. Солидагорен се препоръчва при възпалителни заболявания на пикочните пътища, профилактично при камъни в пикочния мехур и пясък в бъбреците. Помага при раздразнен пикочен мехур, при нужда от лечение с катетър, при спазми в урогениталната област или лечение на Кандида албиканс (вагинални гъбички). При остри състояния като цистит най-добрият начин за приложение е следната начална терапия: една доза (30-40 капки) се разрежда в голямо количество топла вода (2 литра) и се изпива ударно. Препоръчителният прием за първия ден е 3 пъти по 30-40 капки, разтворени в топла вода. На втория ден се преминава към доза 20 капки 3-4 пъти дневно, докато напълно отшуми инфекцията. После веднъж дневно по 10 капки в течение на месец, за да се постигне пълно изчистване. При хронични бъбречни патологии, микози и цистити приемът е 3 месеца по 3-5 капки на ден, препоръчва се да е в часовете между 15 и 19 ч. 
 • Трябва да се избягват следните храни: месо, морски дарове, консерви. Благоприятни храни са цвеклото, празът и ръжените продукти, които имат противовъзпалителен ефект. 
 • Твърде високото съдържание на захар в урината също може да доведе до евентуално увеличаване на бактериите. По тази причина продукти с бяла захар следва стриктно да се избягват. 
 
*Тези статии имат за цел да предложат природни средства за решението на редица здравословни проблеми, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Хомеопатия
реклама
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter