ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хранене за поддържане на алкално-киселинния баланс

Puls.bg   |   26 септември 2016   |   Коментари 0
   
   
Хранене за поддържане на алкално-киселинния баланс

Източник: iStockphoto

Зад много хронични заболявания може да се крие един и същи проблем: повишената киселинност на организма, която води до увреждане на клетките и органите. 
 
В почти всички случаи причинителят на повишената киселинност е съвременната “храна на благоденствието”, казва графиня Ангелика Волфскийл, немски натуропат и Шуслеров терапевт. Във втората й книга, издадена на български език – „Шуслерови соли и хранене според биоритмите”, Ангелика Волфскийл дава многобройни съвети за хранителния режим при редица характерни за съвремието ни заболявания. Тя дава полезни препоръки за ежедневните ни навици за хранене, които да поддържат здравословен баланс в организма. Представяме ви откъс от книгата с нейните съвети за оптимизиране на алкално-киселинния баланс, изпитани в дългогодишната й практика на природолечител. 
 

Как се появява метаболитната ацидоза (повишена киселинност)?

Ако се изхранвахме както предците ни, картофите, зеленчуците и зърнените храни щяха да бъдат основните ни хранителни продукти. В западния свят днес обаче ежедневно консумираме месо, колбаси, риба, сирена и внасяме в организма много киселинни съставки. Приемът на течности също влияе на алкално-киселинния баланс. Обикновено не пием достатъчно вода, а утоляваме жаждата с кафе или алкохол, които ненапразно се смятат за наркотични вещества. Липсата на движение, стрес в работата или през свободното време, както и никотинът също допринасят за проблема.
 
Хората с повишена киселинност на организма е възможно да се чувстват „пристрастени” към киселото - да са склонни към консумация на цитрусови плодове, кисели вина, кисели краставички, кафе, газирани напитки и газирана минерална вода. Те много често отказват изворна вода и казват, че не изпитват жажда. 
 

Причини за алкално-киселинен дисбаланс

Те са много и разннообразни: от определени заболявания и медикаментозно въздействие до външни причини като: липса на прясна храна, прекомерна употреба на месни продукти, алкохол, консерванти, недостатъчен прием на течности, недостатъчно движение на чист въздух, твърде много стрес и др. Захарта, кафето, черният чай и цигарите също имат силен киселинен ефект.
 
Повишената киселинност може да провокира редица неразположения и заболявания, сред които: високо кръвно налягане, сърдечен инфаркт, ревматични болки, остеопороза, подагра, висок холестерол, сърцебиене, безсъние, хронична умора, целулит, преждевременно остаряване на кожата и поява на бръчки и много други. В състояние на ацидоза, съединителната тъкан не може повече да регулира оптимално клетъчния метаболизъм.
 
Застрашена е и се забавя цялостната обмяна на веществата, а функцията на имунната система все повече се затруднява, стига се до неадекватни или непълноценни имунологични реакции (предразположеност към инфекции, гъбични инфекции, алергични реакции, туморни заболявания).
 
Други възможни последици на една скрита свръхкиселинност са: постоянната умора и понижена работоспособност; апатия, липса на настроение или раздразнителност, вътрешно безпокойство; сърбеж и обриви по кожата, акне; свръхпродукция на стомашна киселина, кисело оригване, стомашни спазми и болки; повишена чувствителност към болка, безсъние и др.
 
 
Препоръки относно храненето 
 
Храната трябва да се състои от 75% алкални и 25% киселинни хранителни продукти. 
 
Силно киселинни храни са: месо и колбаси, ориз, булгур, бяло брашно, но и черен или пълнозърнест хляб (преди всичко прясно изпечения хляб!), твърди и меки сирена, извара, рафинирана захар и всички съдържащи захар продукти, фъстъци, корнфлейкс, алкохол, кафе и др.
 
Консумирайте суровата храна до 15 ч.! Дъвчете я добре, защото недобре сдъвканите салати и плодове могат да предизвикат неправилни храносмилателни процеси и ефектът няма да е алкален, а киселинен! Дали даден алкален хранителен продукт може да разгърне действието си в нашия организъм зависи и от това, как и кога се храним. Бързото хранене води до неправилни храносмилателни процеси в червата, придружени с гниене и ферментация. 
 
 
Минерални соли за регулиране на алкално-киселинния баланс. Хранителните продукти ни даряват с вещества, които можем да приемем, само ако клетката е в състояние за това. Минералните соли на д-р Шуслер са нужните елементи, които активират функцията на клетката. Ето кои соли се препоръчват за детоксикация и регулиране на алкално-киселинния баланс: Шуслерова сол №9 натриев фосфат - сутрин, 3-6 таблетки се разтварят в топла вода и течността се изпива на глътки, като се „дъвче”; Сол №10 натриев сулфат - на обед, 3-6 таблетки (пият се отново разтворени); Сол №11 силицея – вечер, 5-10 таблетки. С тази комбинация стимулираме всички процеси за изхвърляне на киселини, а сол №9 е основният регулатор на алкално-киселинния баланс и подпомага преработването на мазнините. Ползвайте я и при наднормено тегло! Продължителност на лечебния курс: шест седмици; може да се повтори след известна почивка.
 

Диета за облекчаване на обмяната на веществата

За разтоварване на метаболизма и неутрализирането на киселините в организма ви препоръчвам за период от 6 седмици следната диета за ежедневно хранене:
  • Зърнено-житни култури: просо, ечемик, овес и спелта; пшенични продукти/хляб консумирайте в много ограничени количества. 
  • Месо - максимум един път седмично. Най-добре прясно пилешко месо или риба. Не яжте никакво свинско месо или колбаси. Месото съдържа наситени мазнини, а те натоварват киселинно организма. 
  • Откажете се от краве мляко и млечни продукти като кашкавал, сирене, кисело мляко и извара. Белтъчините на кравето мляко сгъстяват лимфата, „охлаждат”, образуват слуз и натоварват имунната система.
  • Не използвайте захар и не яжте храни, съдържащи захар. За подслаждане са подходящи (малко) мед, сироп от круши, кленов сироп, както и нерафинирана тръстикова захар.
  • Не яжте ястия с яйца. Белтъкът на яйцата е вторият най-често срещан хранителен алерген, ето защо по време на диетата трябва да се избягва.
  • Не купувайте портокали, киви или мандарини. Много хора реагират алергично към цитрусовите плодове. Те съдържат много препарати за растителна защита и образуват киселини. Позволени са малки количества лимони и грейпфрут от био производство.
  • Не яжте вечер плодове - ферментират през нощта в храносмилателната система и натоварват черния дроб.
  • Пийте големи количества слабо минерализирана вода! За детоксикация са позволени до 3 литра на ден. Така се стимулира обмяната на веществата.
  • Алкохолът е абсолютно забранен, той натоварва черния дроб. Така се ограничават детоксикиращите процеси и се възпрепятства елиминирането на токсините от черния дроб.
 
Всичко най-важно за храненето според природните биоритми, както и за лечението на характерни за съвремието ни болести с Шуслерова терапия графиня Ангелика Волфскийл ще разкаже в своите безплатни образователни лекции от 18.30 ч. в: Пловдив, Новотел, на 3.10; София, НДК, зала №6, на 4.10; Русе, Доходно здание, зала „Европа”, на 5.10; и Варна, х-л „Черно море“, на 6.10. Вход свободен!
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Д-р Васил Даскалов: В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

реклама
Още от Хомеопатия
реклама
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising