ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

При чести проблеми с гърлото в детска възраст

Юлия Кондева   |   18 септември 2015   |   Коментари 0
   
   
При чести проблеми с гърлото в детска възраст

Източник: iStockphoto

Тонзилите (сливиците) са изградени от лимфоидна тъкан, подобна на лимфен възел. Заедно с аденоидите те са част от имунната система. Тук се улавят външните дразнители (включително вируси и бактерии) и стартират сложните процеси на имунния отговор. Значението на тонзилите е голямо през първите години, в които се изгражда имунитета.

Тонзилитът е възпаление на сливиците със симптоми, които включват: силна болка в гърлото, затруднено преглъщане, главоболие, втрисане, подути лимфни възли, висока температура, кашлица, пресипналост на гласа.
 

Причини, лечение и... последствия

Заболяването най-често се причинява от вируси, но в около 30 % от случаите могат да бъдат изолирани и бактерии. Стрептококовите тонзилити например са характерни за детска възраст (15 - 40 % от болните деца).

Въпреки че бактериално обусловени са едва една трета от острите тонзилити, лечение с антибиотик се назначава много по-често от реалната нужда с цел да се предпази болният от развитие на усложнения.

Честата употреба на антибиотици потиска естествения отговор на имунната система и води до отслабването й - настъпват нови инфекции и рецидиви на заболяването. В допълнение към това все по-сериозно лекарите се сблъскват с проблема от развитието на антибиотична резистентност. Всички тези причини водят до необходимостта от намиране на ефективна терапия, която в същото време да е щадяща.

Не бива да се забравят рисковете при антибиотично лечение – многобройни нежелани ефекти като алергични реакции и обриви, сърбеж , стомашно-чревни оплаквания или нарушения в чревната флора и др.
 

Природните средства за лечение щадят детския организъм

Специалистите по натуропатия съветват винаги да се обръща сериозно внимание на заболяванията на детето, свързани с фаринкса, трахеята, белите дробове, гласовите връзки. Ангелика Волфскийл фон Райхенберг, немски натуропат и Шуслеров терапевт, която съчетава в практиката си средствата на хомеопатията, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина и др. дава следните общи препоръки за грижа за детето при чести възпаления на сливиците:

 • Възпаленията в областта на уши-нос-гърло, особено, когато са придружени с висока температура, могат да станат причина за сериозни последващи заболявания. Затова е важно да се обърне внимание на почивката – да се спазва домашен режим на лечение, правилно хранене и общо да се щади детето.
 • Промивките на устата (жабуркане) с отвара от лайка или салвия са полезни, но при малките деца не бива да се прави гаргара! Прекалено стресиращо е за децата и дразни сливиците.
 • Компресът с прясна извара, намазана на марля, която се слага на гърлото и отгоре се завива с найлон и шал, успокоява гърлото.
 • Добре е от детското меню да се изключат всички слузообразуващи вещества като животински белтъчини, изделия от брашно, картофи, домати, чушки, краставици, сурови плодове, зеленчуци и салата. По изключение при висока температура детето може да пие чаша топло мляко на малки глътки, в което може да се добави малко цейлонска канела (това предотвратява образуването на слуз).
 • Съществува съмнение, че пшеницата и млечните продукти имат връзка с честите възпаления на гърлото и сливиците. От гледна точка на натуропатията това е указание за непоносимост към тези хранителни продукти. Затова се препоръчва за известно време да бъдат изключени от менюто и родителите да наблюдават как се развива и променя общата здравословна картина.
 • Храната, която се поднася, трябва да е течна, кашава, леко топла.


 

Хомеопатични средства при тонзилит:

 • Atropinum sulfuricum – облекчава усещането за болка и намалява отока и възпалението на лигавиците;
 • Hepar sulfuris – подпомага заздравяването на тъканите, препоръчва се при хронични възпаления на гърлото;
 • Kalium bichromicum – намалява оточността в областта на гърлото и облекчава при проблеми с преглъщането;
 • Silicea – има силно имуностимулиращо действие, като ускорява оздравяването и предотвратява рецидивите;
 • Mercurius bijodatus – използва се при чести простудни заболявания, придружени с болезненост и оточност в областта на сливиците. Регулира отока на тъканите.


Класическата хомеопатия взема предвид, освен общата картина на болестта и конкретната индивидуалност, затова е добре лечението на заболяванията, свързани с уши-нос-гърло, да става при опитен лекар хомеопат. Той може да препоръча един от гореизброените препарати (или друг подходящ), който ще е достатъчен за лечение на заболяването в дадения случай. Наличен е и комплексен хомеопатичен препарат тонзилотрен, съдържащ всички тези съставки. Той се прилага при чести тонзилити и ангини. Важно е да се приема и като „опашка” след отзвучаване на симптомите - 3 пъти по 1 таблетка, за 3-4 седмици. По този начин се предотвратяват следващи инфекции, укрепва се имунният отговор. Взима се и с профилактична цел, когато се налага.

При често рецидивиращи възпаления на гърлото е важно да се посети опитен лекар хомеопат за изготвяне на индивидуална профилактична схема за укрепване на имунитета.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Хомеопатия
реклама
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising