ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ефективни решения при проблеми със съня на бебето

Юлия Кондева   |   19 юни 2015   |   Коментари 0
   
   
Ефективни решения при проблеми със съня на бебето

Източник: iStockphoto

Само родител на новородено знае какво е да не ти достига сън денонощия, дори и седмици наред, и да се чувстваш абсолютно безпомощен да намериш решение.

Кога най-после бебето ще започне да спи по цяла нощ? Как да го „научим”? Отговорът е: не можем, а и не трябва да се опитваме, тъй като бебетата имат свои специфични физиологични нужди, както и различeни модели на съня от тези на възрастните.

Най-честите затруднения на родителите през първите месеци след раждането са свързани с многобройните събуждания през нощта на малкото или продължителните му будувания, с прекалено ранното ставане, както и с трудности с приспиването му. В някои случаи е възможно те да се дължат на здравословни проблеми, затова е важно да ги обсъдите с педиатъра.
 

Да синхронизираме часовниците си

Новородените не могат да спят дълго без прекъсването, нужно за да се нахранят, и този модел продължава поне до навършването на третия месец. В действителност дори голяма част от тях няма да могат да спят непробудно за дълъг период от няколко часа до навършването на 6 месеца.Биологичният часовник на бебето не е в синхрон с денонощните (циркадни) ритми. Циркадните ритми се изграждат в организма и имат своето важно приспособително значение. Тъй като бебето се ражда с все още незряла нервно-ендокринна система и сетивни органи, това възпрепятства проявяването на циркадните ритми. Установено е, че повечето бебета не могат да развият стабилни циркадни ритми до навършване на 3-тия си месец, а при някои това отнема още по-дълго време. Но независимо от възрастта на детето, е важно да му помогнете да настрои биологичния си часовник с подходящите социални ориентири за ден и нощ. Ако вечерта преди лягане то получава свръхстимулация, му е трудно да се научи, че е време за сън.
 

Стратегии за подобряване на качеството на съня

1. Бебето се нуждае от установен режим. Изследвания за съня на кърмачето сочат липсата на режим като честа причина за проблемите и нарушенията на съня. Бебетата имат затруднения в установяването на ежедневния ритъм, точно както ние, възрастните, страдаме, когато се сблъскваме с часовата разлика например при пътуване. И все пак, тази теория, свързана със западния модел на живот, си противоречи с редица примери от неиндустриализираните общества, в които липсват строго фиксирани часове за сън. Вероятно такива модели са били типични за по-голямата част от човешката история. От тази гледна точка режимът е добре да бъде достатъчно гъвкав, като час или два разлика не представляват особено голям проблем, когато бебето има достатъчно часове на сън и почивка за цялото денонощие. За установяването и поддържането на циркадните ритми най-важното е всяка сутрин то да се събужда приблизително по едно и също време.

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Хомеопатия
реклама
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter