ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

9 начина как успешно да откажем цигарите

Puls.bg   |   21 март 2011   |   Коментари 2
   
   
9 начина как успешно да откажем цигарите

Има най-различни методи за отказване на цигарите днес. Дали обаче те работят? Най-успешни в борбата с тютюнопушенето се оказват стратегиите, насочени, както към физическия, така и към психическия аспект на зависимостта.


Най-критичен за пушачите, желаещи да се откажат от цигарите, се оказва периодът от две седмици след спирането на цигарите. Симптомите, които ни „подсказват”, че искаме цигара, се появяват часове след последната изпушена и могат да бъдат следните:


Физически симптоми
Главоболието е неотменна част от борбата с цигарите, а също така и изтръпването на крайниците. Често се случва и да се потим. Не бива да се притесняваме от дискомфорт като гадене или спазми в стомаха – това също е реакция, появила в следствие на борбата на организма ни със зависимостта.


Напълно нормално е да чувстваме раздразнение в гърлото, както и кашлица, дихателни проблеми като цяло, които напомнят симптомите на настинка. Добрата новита тук е, че тези симптоми показват, че дробовете на пушачите се изчистват.


Симптоми, свързани с емоционалното ни състояние

Обикновено след спирането на цигарите се наблюдават резки смени в настроението, чувство на зависимост, тревога. Ставаме раздразнителни, често имаме проблеми и със съня. Освен това ни е трудно да се концентрираме, появява се депресия.


Ще се спрем на няколко съвета, с помощта на които успешно можем да се спасим от тютюневата зависимост.


1. Терапия, заместваща никотина
Целта на терапията е да се преодолее навикът като постепенно се борим с никотиновата зависимост. По този начин организмът приема по-ниска доза никотин без вредните катрани и други замърсители, които се откриват в цигарения дим.


 При използването на никотинови заместители обаче, трябва да имаме в предвид някои детайли…

 • Ако не се опитваме да мамим себе си още през първия ден, увеличаваме десетократно шанса си да се откажем от цигарите завинаги.
 • Терапията, заместваща никотина, е само временно решение като помощна за отказване от тютюнопушенето. Тя не трябва да се използва като дългосрочен заместител на цигарите.
 • Забранено е пушенето, докато използваме някакъв никотинов заместител, защото едновременната им употреба може да доведе до токсични нива на никотин в кръвта.
 • Преди да започнем терапия, заместваща никотина, трябва да се консултираме с лекар, тъй като тя може да рефлектира върху състоянието на хора с някои здравословни проблеми: проблеми с кръвообращението, бременни жени или хора със сърдечно-съдови заболявания.

 

2. Никотинови лепенки
Никотиновите лепенки могат да се намерят навсякъде и са лесни за употреба. Всички лепенки се употребяват по сравнително един и същи начин:

 • Използва се една лепенка на ден, за да се осигури необходимата доза никотин.
 • Лепенката се сменя на всеки 24 часа, като мястото на поставяне трябва да бъде неокосмено – например, на кръста или под врата, на гърба, рамото.
 • Препоръчително е използването на никотинови лепенки да бъде в продължение на три до пет месеца.3. Никотинова дъвка
Тя съдържа малки количества никотин, които се абсорбират в лигавицата на устата. Какво трябва да имаме в предвид, когато използваме никотинова дъвка?

 • Трябва да се дъвчат по 1-2 дъвки на час, като не са повече от 20 на ден.
 • Чай, кафе, безалкохолни и кисели напитки пречат да се усвои никотинът, така че те не бива да се приемат около 15 минути след никотиновата дъвка.
 • Може да има и нежелателни реакции като разтроен стомах, афти в устната кухина, хълцане или раздразнение на гърлото.

 

4. Никотинов инхалатор
Инхалаторите са достъпни единствено с рецепта.

 • Няма определен график, в който трябва да се приема никотинът – всеки го приема, когато желае.
 • Никотиновите изпарения се абсорбират в устата, а не в белите дробове.
 • Като нежелателна реакция може да се появи дразнене на гърлото и устата, тъй като инхалаторът трябва да се използва често, за да се постигнат нива, задоволяващи нуждата от никотин.

 

Втора част на материала


 


Още по темата:
   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

sneja     2011-10-09 19:50:37
Здравейте всички Аз съм от тези които само преди 4 и малко повече г се отърваха от този толкова вреден и даже мога да кажа навик които убиваИскам да ви кажа че аз бях от тези както се казва страстни пушачи които ако само им се кажеше нещо за цигарите им ставаше лошо Но си поставих за цел и си ги записах на хартия Сутрин като стана не мога без цигара и така докато тръгна за работа сттава поне половин кутия Но само като видя целите които ме отдалечават от този навик а те не са малко например цената или как ме чака някоя мутра да ми вземе парите изработени с много труд за някакви си цигари Така се нахъсвах и успях Птрез всичкото това време си носех списъка с доводите против този вреден навик и УСПЯХ Сега мога да кажа твърдо вече ще стане 5 г на 7 декември Пожелавам ви и на вас всички подобен успех Знаите не е лесно но с съпруга ми сме доказали че може и така Така че дерзайте и много успехи...
milata     2011-03-21 16:40:55
na priatela sam mu postavila oltimatum.cigarite ili az.i 6te razbera koi e po napreden plan
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от
реклама
Галерия
Храни, които не бива да държим в хладилника
Храни, които не бива да държим в хладилника
Форум бременност и детско здраве 2018 – 5 част
Форум бременност и детско здраве 2018 – 5 част
Форум бременност и детско здраве 2018 – 6 част
Форум бременност и детско здраве 2018 – 6 част
Форум бременност и детско здраве 2018 – 2 част
Форум бременност и детско здраве 2018 – 2 част
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising