Социалните контакти удължават живота

Puls.bg   |   28 юли 2010   |   Коментари 0
Социалните контакти удължават живота

Активния социален живот и многото контакти увеличат с цели 50% шанса да доживеете до дълбоки старини, считат учени. Според авторите на проучването, публикувано в списание PloS Medicine това се дължи на по-добрата им способност да се справят със страса.

 

Ефектът от редовното общуване с близки и приятели е сравним по сила с влиянието, което оказва на човешкото здраве спирането на цигарите и е почти два пъти по-ефективен от физическите упражнения, отбелязват авторите на публикацията.

 

Професор Timothy Smith и колегите му от Brigham Young University, САЩ анализирали резултатите от 148 различни научни проекта, изучаващи връзката между смъртността и социалните взаимоотношения между хората. Данните са събрани сред повече от 308 хиляди души, които са участвали в проучването в рамките на средно  7,5 години.

 

Американските учени стигнали да заключението, че независимо от възрастта, пола, образованието и наличието на хронични заболявания, силните социални връзки и контактите с роднини и приятели, не само подобряват общото здравословното състояние, но и увеличават продължителността на живота.

 

„Направените от нас проучвания показаха, че социалния живот трябва да се разглежда като мярка за удължаване на живота и подобряване на качеството му.“ - казва Julianne Holt-Lunstad – съавтор на проекта и добавя, че този ефект е валиден не само за възрастните хора, но за представители на всяко поколение.

 

Учените подчертават, че появата на новите технологии в Интернет и социалните мрежи не могат да заменят реалното общуване и нямат същия ефект върху здравето, като директния разговор.
 
 

"Ние сме свикнали да приемаме общуването за даденост, както рибите не забелязват водата между тях. Трябва да се знае, обаче, че постоянното взаимодействие и контактът с другите хора е полезно не само от психологическа гледна точка, но и от здравословна.“ -  допълва професор Timothy Smith

 

Според авторите на изследването, този ефект може би се дължи на факта, че хората с много приятели по-лесно преодоляват или избягват стреса, тъй като се чувстват защитени и получават подкрепа от близките си.

 

От друга страна, социалната ангажираност насочва вниманието на възрастните хора в друга посока и те не се вглъбяват в здравословните си проблеми, и не изпадат в апатия.

 


Още по темата:

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата
Мултивитамини Алайв – мощна защита срещу грипа!

реклама
Още от
реклама
Галерия
Най-тиражираните заблуди за популярни диети
Най-тиражираните заблуди за популярни диети
Защо жените живеят по-дълго от мъжете?
Защо жените живеят по-дълго от мъжете?
Как възрастта променя храненето?
Как възрастта променя храненето?
Здравен хороскоп за месец януари
Здравен хороскоп за месец януари
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising