ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Нервни тикове при децата - дължат се на стрес

Puls.bg   |   29 април 2010   |   Коментари 0
   
   
Нервни тикове при децата - дължат се на стрес

Нервният тик представлява неврологичен проблем, при който се забелязва неволно и неосъзнато съкращение на мускулите (най-често на лицето). 

 

Нервните тикове най-често се появяват във възрастта между 2 и 18 години, като се среща при 20% от децата до 10 години. Неволните движения са по-чест проблем за момченцата, отколкото за момиченцата.

 

Нервният тик може да се появи и да изчезне без каквато и да е видима причина, но може и да рецидивира, обхващайки по-голяма мускулна група. Пристъпите на неконтролируеми движения могат да се обострят когато детето е напрегнато, притеснено или превъзбудено - по време на училищните занятия, когато разговаря с непознати или след няколко часа пред компютъра или телевизора.
 

 

Какви са видовете нервни тикове?
 

 

Според приетите класификации се различават няколко типа моторни тикове:
 

Прости- когато е ангажирана само една група мускули. Най-често такива тикове са мимически, като потрепване на ъглите на устните, намигване, набръчкване на нос и т.н.


Сложни – които включват няколко мускулни групи.
 

Съществуват и така наречените ритуални моторни тикове, като ходене в кръг или маниерничене, вокални тикове, които също могат да са прости (кашляне, хриптене, повтаряне на нечленоразделен звук) и сложни (повтаряне на някаква дума или поредица от думи).
 

В по-редки случаи, сложните вокални тикове се проявяват като синдром на Турет, при който пациентът страда от множество двигателни и речеви тикове, проявяващи се под формата на неволните ругатни, неуместните коментари и нецензурни жестове.Как да различим тиковете от другите патологични движения?
 

 

Тиковете при децата най-често се появяват спонтанно, и могат да се контролират само частично.

 

Характерно за тиковете е, че не се появяват в комбинация с други обичайни движения. Така например, потрепването на устните не съпровожда пиенето от чаша или храненето с лъжица.

 

Колкото по-далече от лицето са тиковете, толкова по-рядко възникват и толкова по-податливи на контрол са те.

 

Тиковете могат да възникнат и по време на сън.
 

 

Защо възникват нервните тикове?

 

Точният механизъм на възникването им не е напълно изяснен. Знае се, че нервните тикове са тясно свързани с неврозата при децата.

 

Неволните движения могат да са резултат от пренатална патология, травма по време на раждането или началните години на детското развитие.

 

Често появата на тик е генетично продопределена и неволното движение се появява при деца, чийто родители или роднини са имали подобен проблем в детството си. Характерно в случаите на генетична предразположеност е, че при децата тиковете се появяват по-рано и са по-ясно изразени, отколкото при родителите им.

 

Тиковете могат да се показател за психическо натоварване на детето, стрес и дори физическо насилие в семейството или от страна на връстниците.
 

Като основна причина за появата на тик се приема стресът, на който е подложена неукрепналата още детска психика. Стресовият фактор може да е очевиден- трудност при адаптиране в нова среда, или напълно незабележим за останалите – скрити страхове и притеснения.
 

Според психолозите, моторните тикове, като жестове и изражения на лицето, са подсъзнателен опит на детето за невербална комуникация и привличане вниманието на родителите към съществуващ стресов фактор.
 

При голям процент от децата с нервни тикове, се регистрират и други симптоми на невроза – тревожност, неспокоен сън, скърцане със зъби, кошмари и неволно изпускане на урина.
 

Специалистите поясняват, че има два периода, през които риска от поява на нервни тикове е най-голям. Това е възрастта между 2,5 и 3 години, както и между 7-11 години, когато социалния живот на децата претърпява най-бурни промени – адаптиране към средата в детската градина и в училище.Как се лекуват нервните тикове?

Препоръчително е, ако родителите забележат появата на нервен тик при детето си, да не изпадат в паника, а да направят консултация с детски невролог.
 

Самолечението, наказанията и забраните не са ефективни. Думите „Веднага престани да правиш така!“ или “Престани, защото другите ще ти се смеят.“ със сигурност няма да дадат добър резултат.
 

Имайте предвид, че това е неволно движение, което детето най-често не осъзнава, че извършва. Строгия тон и заплахите могат допълнително да усложнят ситуацията, поставяйки мълчугана под допълнителен стрес и емоционално натоварване.
 

Не трябва да фиксирате вниманието си и най-вече това на детето върху нервния тик. В стремежа си да не повтаря „лошото“ движение или звук детето се стресира допълнително, а това в повечето случаи дори задълбочава проблема.

Най-добре е, да се консултирате с детски невролог, който да установи точния стресогенен фактор.
 

Отделяйте на детето си повече време и внимание, наказвайте го и му се карайте по-малко.
 

Съкратете до минимум времето което малчугана прекарва пред телевизора или компютъра.
 

Игрите на открито и спортът със сигурност ще намалят стреса и напрежението.
 

Успешно могат да се прилагат хомеопатични и билкови средства за овладяване на стреса.
 

В по-редки и тежки случаи, лекарят може да изпише антидепресанти, които да се прилагат под строг контрол, както и психотерапевтичен курс.
 


Още по темата:
   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
4 начина да се чувстваш леко през зимата

реклама
Още от
реклама
Галерия
Етерични масла, които заздравяват косата
Етерични масла, които заздравяват косата
Здравен хороскоп за декември
Здравен хороскоп за декември
Плодове - пазят ни от вируси през зимата
Плодове - пазят ни от вируси през зимата
Как да повишим либидото с храни и напитки?
Как да повишим либидото с храни и напитки?
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising