ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Луксация на тазобедрените стави - резултат от неправилни грижи за бебето (ІІ част)

Puls.bg   |   19 февруари 2010   |   Коментари 0
   
   
Луксация на тазобедрените стави - резултат от неправилни грижи за бебето (ІІ част)

І-ва част на материала, можете да видите тук.

 


За да се диагностицира луксация на тазобедрената става, в първите 10 дни след раждането, на бебето трябва да се направи т.нар тест на  Маркс-Ортолани. При този тест, детето се поставя легнало по гръб, със свити в коленете и в тазобедрените стави крачета. Краката последователно се раздалечават и приближават. Ако при движението се чуе изпукване на ставите, това е показател за наличието на луксация.
 

 

Сходни са и тестовете на Барлоу и на Палмен, показващи и склонностт към изкълчване, без все още да има такова. Този тип тестове, трябва да се правят единствено и само от опитни специалисти-ортопеди, за да се избегнат допълнителни травми и увреждания на скелета.

 


Основен показател за проблем на тазобедрената става в бебешка възраст е ограниченият разкрач, по-малък от считаните за нормални  80 градуса.
 


Лекарите предупреждават, че за разлика от луксацията, която може да бъде установена само с  клиничен преглед, дисплазията (недоразвитието) на тазобедрените стави не винаги се открива лесно и може да остане недиагностицирано.
 


Препоръчително е всички новородени да  бъдат преглеждани клинично и ехографски или рентгенологично. Най-добрата възраст за това е 6-8-10 седмица, когато при наличие на проблем, той може да се лекува най-ефективно.


При съмнения за луксация, точна диагноза може да се постави след след рентгеново изследване и консултация със специалист-ортопед.
 

 

За лечение и профилантика на луксацията, ортопедите препоръчват, на бебето да се обуват  специални ортопедични гащички, които да  раздалечават крачетата. Памперсите също имат добра, но не решаваща роля. До края на първия месец 80 % от децата, носили такива гащички се стабилизират. Останалите 20 % трябва да ги носят още 2-3 месеца.
 


В случаите, когато бебето няма вродени проблеми със ставите, ролята на родителите за правилното оформяне на скелета е изключително важно.
 

 

Лекарите предупреждават, че повиването на детето с прибрани крачета е абсолютно погрешно. В миналото, бебетата са били повивани стегнато и със събрани крачета, като се е смятало, че по този начин краката им ще станат прави. Реално обаче, този тип повиване има точно обратен ефект и е най-честата причина за изкълчване и увреждане на тазобедрените стави, при иначе здрави деца. Бельото и ританките също не бива да са тесни, защото пречат на разкрачения стоеж на детето и то се чувства некомфортно.
 

Веднага след раждането, крачетата на детето трябва да са разкрачени  и да могат да се движат свободно. Бебето трябва да се носи с разкрачени крачета около хълбока на майката или в кенгуру, като по този начин крачетата му са в „жабешка“ позиция. Проходилките също са считани за добро средство за предотвратяване на проблеми с тазобедрените стави.
 

 

Ортопедите препоръчват, на прохождащите деца да не се слагат обувки, а детето да прави първите си крачки с боси крачета. Ако детето е с обувчици непрекъснато, то се лишава от нормална сензорна стимулация, която може да получи от контакта с околната среда - мускулите на стъпалото не се упражняват достатъчно и това може да доведе до ортопедичен проблем.
 


Препоръчително е, до десетия ден след раждането, бебето да бъде прегледано с ехограф ако:

  • В семейството има случаи на вродена луксация на тазобедрените стави
  • Единия или двамата родители са с т. нар халтави стави
  • При многоплодна бременността
  • Раждане преди термина
  • Трудно раждане или седалищно раждане
  • Положителни резултати при  тест на  Маркс-Ортолани,  тест на Барлоу или  на Палмен
  • Детето има и други  аномалии на скелета, при наличие на криви ходила, шия или друга вродена деформация


При деца, които не влизат в нито една от рисковите групи, ехографски преглед трябва да се направи след  първия и след петия месец.
 


Комбинацията от ранна профилактика, съчетана с ранен клиничен и ехографски преглед от ортопед, както и ранното диагностициране на луксация,  прави лечението  по-кратко и с почти 100% шанс за успех.


Открита в по-късна възраст, луксацията се коригира със стремена на Павлик; наместване (с екстензия с последващо гипсиране; апарат на Ханаусек, а в най-тежките случаи - оперативно.


Още по темата:
   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от
реклама
Галерия
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Здравето през юни
Здравето през юни
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter