ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Луксация на тазобедрените стави - резултат от неправилни грижи за бебето (І част)

Puls.bg   |   15 февруари 2010   |   Коментари 3
   
   
Луксация на тазобедрените стави - резултат от неправилни грижи за бебето (І част)

Луксация е едно от най-честите вродени изкълчвани на тазобедрените стави при новородените.  Едностранното или двустранно изкълчване на тазобедрената става се среща  при  2-3 на 1000 новородени. Среща се и при 15-25% от бебетата, родени в седалищна позиция. Причините за вродената луксация не са напълно изяснени, като само в отделни случаи се установява наследствена обремененост.


Наблюдават се три степени на луксацията:
 

  • Дисплазия на тазобедрената става -  Ставите са недоразвити и ставната повърхност на главичката на бедрената кост се опира в ставната повърхност на тазовата кост (ацетабулума), но е изместена нагоре.
  • Сублуксация – Това състояние е близо до луксацията и се проявява, когато  главичката на бедрената кост се измества още по-нагоре, а ставната  повърхност достига и опира до ръба на ацетабулума.
  • Луксация


Луксацията настъпва едва когато детето започва да прохожда. В момента, когато мускулното натоварване на краката значително се увеличава, главичката на бедрената кост излиза над и извън ставната повърхност (ацетабулума). Лекарите обясняват, че бебетата с вродена луксация са само 1,55 на хиляда новородени. В лечебната практика обаче честотата на заболяването е средно 90 на хиляда.


По големият процент на реалната заболеваемост, до голяма степен, се дължи на неправилните грижи за новородените, причиняващи изкълчване на нестабилните стави и развитието на предизвиканата луксация.


Момичетата са по-предразположени към развитие на луксация от момчетата, но наследствените и външните, механични фактори имат решаващо значение за развие тази болест.
 


Един от наследствените фактори е т.нар.  “свръхеластичността” на ставите. В последните дни преди раждането и няколко дни след  появата му на бял сят, в организма на бебето се наблюдава повишено ниво на група хормони, които правят съединителната тъкан по-разтеглива и еластична. Това е необходимо, защото само така процесът на раждането е с минимален риск за детето и майката – скелета на бебето, който е все още изграден от хрущялна тъкан се деформира и огъва според родовите пътища. Тази гъвкавост на скелета го прави и значително по- податлив на увреждане от външни фактори.
 


Именно външните механични фактори са най-честата причина за луксация на тазобедрените стави. Механични травми мога да се причинят както по време на бременността,  така и по време на раждането и  първите месеци от живото на бебето, когато скелета все още не е достатъчно твърд.

 

По време на бременността увреждащ фактор е твърдата коремна стена на майката, както и твърдата стена на матката при жени, за които това е първа бременност.
 


Рисков фактор по време на самото раждане е седалищното положение на  бебето, при което детето се издърпва за крачетата, а това може да доведе до изкълчване на ставите.
 


Първите 7-10 дни след раждането, когато нивото на хормоните, които правят съединителната тъкан по-разтеглива и еластична, е още високо,  са най- рискови за механично изкълчване на ставите. В същото време, този период е и най- благоприятни за коригиране на  вродена луксация.
 


Признаци на луксация:


Един от първите признаци на луксация на тазобедрената става  е несиметричност на седалищните гънки и гънките от вътрешната страна на бедрата на бебето.

 


Забелязва се скъсяване и изиване навън на единия крак. Когато бебето е в легнало по гръб положение, със крака свити в колената и тазобедрените стави, едното коляно е по-ниско от другото.

 


В по-късен етап, когато детето започва да прохожда, се забелязва накуцваща, т.нар. “патешка походка”, характерна за двустранно изкълчване на станата.

 


При двустранна лукцация се наблюдава засилена извивка в поясната област на гръбначния стълб (хиперлордоза) или сколиоза.

 

Повече за диагностиката и лечението на луксацията, можете да видите тук.


Още по темата:
   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

nilya     2011-01-29 10:04:32
zdr,az sim na 27 godini,operirana sim ot luksaciq na lavata strana na tazobedrenata stava,do 23 godini nyamah nikakvi problemi no ot togava pocna da mi boli kogato virbq dilik pit i vece cuvstvam i na krista si bolka,ako ima nqkoy kato mene molq da mi pise neznam kakvo da naprqvaq i kakvo ste e lecenieto?
dagon     2010-02-16 11:55:04
До toni11
Тук не става въпрос за износване на ставата. Преди детето да проходи се наблюдава т.нар сублексация която е сходно с луксацията състояние. При него главичката на бедрената кост се измества нагоре, а ставната повърхност достига и опира до ръба на ацетабулума.Това от своя страна води до скъсяване или извиване на крачето, което може да се установи по разминаването на кожните гънки на коленцете и бедрата на бебчето
toni11     2010-02-15 23:20:30
Извинявам се ако прозвучи твърде некомпетентно но- Забелязва се скъсяване и изиване навън на единия крак. Когато бебето е в легнало по гръб положение, със крака свити в колената и тазобедрените стави, едното коляно е по-ниско от другото. Това не се ли случва след като детето проходи, защото преди това няма как да се износи ставичката.....
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
4 начина да се чувстваш леко през зимата

реклама
Още от
реклама
Галерия
Етерични масла, които заздравяват косата
Етерични масла, които заздравяват косата
Здравен хороскоп за декември
Здравен хороскоп за декември
Плодове - пазят ни от вируси през зимата
Плодове - пазят ни от вируси през зимата
Как да повишим либидото с храни и напитки?
Как да повишим либидото с храни и напитки?
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising