ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Луксация на тазобедрените стави - резултат от неправилни грижи за бебето (І част)

Puls.bg   |   15 февруари 2010   |   Коментари 3
   
   
Луксация на тазобедрените стави - резултат от неправилни грижи за бебето (І част)

Луксация е едно от най-честите вродени изкълчвани на тазобедрените стави при новородените.  Едностранното или двустранно изкълчване на тазобедрената става се среща  при  2-3 на 1000 новородени. Среща се и при 15-25% от бебетата, родени в седалищна позиция. Причините за вродената луксация не са напълно изяснени, като само в отделни случаи се установява наследствена обремененост.


Наблюдават се три степени на луксацията:
 

  • Дисплазия на тазобедрената става -  Ставите са недоразвити и ставната повърхност на главичката на бедрената кост се опира в ставната повърхност на тазовата кост (ацетабулума), но е изместена нагоре.
  • Сублуксация – Това състояние е близо до луксацията и се проявява, когато  главичката на бедрената кост се измества още по-нагоре, а ставната  повърхност достига и опира до ръба на ацетабулума.
  • Луксация


Луксацията настъпва едва когато детето започва да прохожда. В момента, когато мускулното натоварване на краката значително се увеличава, главичката на бедрената кост излиза над и извън ставната повърхност (ацетабулума). Лекарите обясняват, че бебетата с вродена луксация са само 1,55 на хиляда новородени. В лечебната практика обаче честотата на заболяването е средно 90 на хиляда.


По големият процент на реалната заболеваемост, до голяма степен, се дължи на неправилните грижи за новородените, причиняващи изкълчване на нестабилните стави и развитието на предизвиканата луксация.


Момичетата са по-предразположени към развитие на луксация от момчетата, но наследствените и външните, механични фактори имат решаващо значение за развие тази болест.
 


Един от наследствените фактори е т.нар.  “свръхеластичността” на ставите. В последните дни преди раждането и няколко дни след  появата му на бял сят, в организма на бебето се наблюдава повишено ниво на група хормони, които правят съединителната тъкан по-разтеглива и еластична. Това е необходимо, защото само така процесът на раждането е с минимален риск за детето и майката – скелета на бебето, който е все още изграден от хрущялна тъкан се деформира и огъва според родовите пътища. Тази гъвкавост на скелета го прави и значително по- податлив на увреждане от външни фактори.
 


Именно външните механични фактори са най-честата причина за луксация на тазобедрените стави. Механични травми мога да се причинят както по време на бременността,  така и по време на раждането и  първите месеци от живото на бебето, когато скелета все още не е достатъчно твърд.

 

По време на бременността увреждащ фактор е твърдата коремна стена на майката, както и твърдата стена на матката при жени, за които това е първа бременност.
 


Рисков фактор по време на самото раждане е седалищното положение на  бебето, при което детето се издърпва за крачетата, а това може да доведе до изкълчване на ставите.
 


Първите 7-10 дни след раждането, когато нивото на хормоните, които правят съединителната тъкан по-разтеглива и еластична, е още високо,  са най- рискови за механично изкълчване на ставите. В същото време, този период е и най- благоприятни за коригиране на  вродена луксация.
 


Признаци на луксация:


Един от първите признаци на луксация на тазобедрената става  е несиметричност на седалищните гънки и гънките от вътрешната страна на бедрата на бебето.

 


Забелязва се скъсяване и изиване навън на единия крак. Когато бебето е в легнало по гръб положение, със крака свити в колената и тазобедрените стави, едното коляно е по-ниско от другото.

 


В по-късен етап, когато детето започва да прохожда, се забелязва накуцваща, т.нар. “патешка походка”, характерна за двустранно изкълчване на станата.

 


При двустранна лукцация се наблюдава засилена извивка в поясната област на гръбначния стълб (хиперлордоза) или сколиоза.

 

Повече за диагностиката и лечението на луксацията, можете да видите тук.


Още по темата:
   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

nilya     2011-01-29 10:04:32
zdr,az sim na 27 godini,operirana sim ot luksaciq na lavata strana na tazobedrenata stava,do 23 godini nyamah nikakvi problemi no ot togava pocna da mi boli kogato virbq dilik pit i vece cuvstvam i na krista si bolka,ako ima nqkoy kato mene molq da mi pise neznam kakvo da naprqvaq i kakvo ste e lecenieto?
dagon     2010-02-16 11:55:04
До toni11
Тук не става въпрос за износване на ставата. Преди детето да проходи се наблюдава т.нар сублексация която е сходно с луксацията състояние. При него главичката на бедрената кост се измества нагоре, а ставната повърхност достига и опира до ръба на ацетабулума.Това от своя страна води до скъсяване или извиване на крачето, което може да се установи по разминаването на кожните гънки на коленцете и бедрата на бебчето
toni11     2010-02-15 23:20:30
Извинявам се ако прозвучи твърде некомпетентно но- Забелязва се скъсяване и изиване навън на единия крак. Когато бебето е в легнало по гръб положение, със крака свити в колената и тазобедрените стави, едното коляно е по-ниско от другото. Това не се ли случва след като детето проходи, защото преди това няма как да се износи ставичката.....
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Здравето през юни
Здравето през юни
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter