ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да предпазим очите си от синдрома на компютърното зрение

Puls.bg   |   09 юли 2009   |   Коментари 0
   
   
Как да предпазим очите си от синдрома на компютърното зрение

Днес е  абсолютно невъзможно да си представим живота без компютър. Но независимо от напредъка и удобството на новите технологии, компютрите носят и множество здравословни проблеми. Въпреки непрекъснатото подобряване на качеството на мониторите,  натоварването, на което са подложени очите ни е огромно и зрението ни често става жертва на ежедневната работа с компютър.
 


Офталмолозите потвърждават, че непрекъснато се  увеличава броят на пациентите с влошено зрение, пряко свързано с ежедневното използване на компютър.
 


В миналото се е смятало, че вредните лъчения на монитора са имали вредно въздействие върху очите. Последните изследвания показват, че причината за появата на дискомфорт е  напрягането на очите и дългото взиране в екрана.
 


Това състояние е наречено “синдром на компютърното зрение”. Понятието е  въведено като термин от Американската оптометрична асоциация.
 


Синдромът на компютърното зрение се изразява в замъглено зрение, сухота и болки в очите, главоболие и повишена чувствителност към светлина.
 


Основната причина за появата му е, че изображението на монитора не е толкова ясно, колкото печатания текст. Очите се фокусират по-трудно върху картината на монитора и човек прави по-малко мигателни движения за една минута, което предизвиква изсъхване на роговицата.
 


Често болката и сухотата в очите са съпътствани и от проблеми в областта на врата, гърба и китките.
 


Лекарите обясняват, че синдромът на компютърното зрение се проявява по-често при хора, които носят очила. В повечето случаи очилата не са предназначени за работа с компютър и хората се накланят напред, когато трябва да напишат нещо, и се отдръпват от монитора, за да видят определено изображение по-добре.
 


Самият синдром на компютърното зрение не е заболяване, но ако не се предприемат адекватни действия, може да доведе до намаляване на зрителната острота.
 

 

За да съхраните здравето на очите си, доброто зрение и да намалите напрежението на очите, изберете качествен монитор.
 


Важно е, да си създадете добър режим на работа. Периодите на натоварване трябва да се редуват с периоди на почивка, в съотношение 3:1. На всеки 45 минути взиране в монитора е необходимо да се правят паузи за 15 минути, в които да гледате в далечината, да премествате поглед от един обект върху друг и да мигате често.
 


Препоръчително е хората, които  работят с компютър и прекарват целия си ден в офис,  да се разхождат повече, да раздвижват краката, ръцете и раменете си.
 


Когато е възможно, хранете се на открито. Консумирайте продукти богати минерали,   витамини А и Д.
 


По препоръка на офталмолози, могат да се прилагат лекарства, облекчаващи синдрома на компютърното зрение. Те се разделят на две групи – отпускащи мускулатурата на очите и витамини и биологично активни вещества от растителен произход, стимулиращи работа на зрителния апарат.

 


За да намалите вредното влияние върху очите, обърнете достатъчно внимание на това, как е разположен мониторът ви. Той трябва да е точно пред вас, на нивото на очите или малко по-ниско.
 


Желателно е да се използват специални  очила за работа с компютър и протективни филтри за екрана на монитора.


Още по темата:
   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Защо някои антибиотици вече не действат?

реклама
Още от
реклама
Галерия
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
9 мита за здравето
9 мита за здравето
11 признака за сърдечен проблем
11 признака за сърдечен проблем
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising