ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Заразяването с тения - най-често в детска възраст

Puls.bg   |   09 юни 2009   |   Коментари 4
   
   
Заразяването с тения - най-често в детска възраст

 

В детската възраст заболяванията, причинени от вътрешни паразити каквито са глистите, остриците и различните тении се срещат по-често. Причина за това е, че при малките деца все още хигиенните навици не са достатъчно добре изградени и играейки  те слагат всичко, което им попадне в устата си. Заразяването с вътрешни паразити стои в основата на много клинични симптоми. Сред най-често наблюдаваните са тези на гастроентероколитите, алергиите, фебрилни състояния, анемии, хеморагинчна предразположеност, неврози и др.


Причинителите на тези заболявания са многообразни, както и начините за заразяване, протичането и лечението на болестта.


Една от най-широко разпространените паразитози е echinococcus granulosus или по-популярна като кучешка тения. Кучешката тения, се отнася към плоските червеи, като размерите и най-често са около 3-4 мм.


При заразяване с кучешка тения, човекът се явявя междинен гостоприемник, а крайните са най-вече кучета, а също така, макар и значително-по рядко вълци, чакали и др.

 
Заразяването на човек с ехинококи става в най-често в детска възраст.Специалистите по паразитология съобщават че в България се наблюдава се значително по-висока честота на заболяването в сравнение с другите европейски държави. Като основен фактор за това се определя големият брой бездомни кучета, които са източник на яйцата на тенията.


Чрез фекалиите на животното, яйцата се разпръскват във външната среда.


Яйцата на тенията са много издръжливи и могат да преживеят в състояние на летаргия месеци и дори години. Човек може да се зарази с тения по храносмилателен или аерогенен път. Храносмилателният път може да е директен или индиректен, чрез замърсена храна или вода.
 


За аерогенен път се приема вдишването на прах, съдържащ яйца на кучешка тения.


При попадане в организма на човек т.нар. онкосфери се освобождават от обвивките си. Посредством кукичките си  те проникват през стената на тънкото черво в кръвоносните съдове. Попадайки във венозната система и носени от кръвния поток, те достигат доразлични органи. 
 


При попадане на онкосферите в органите, започва формирането на бавно растяща киста, притежаваща трислойна капсула. Най-външният слой на капсулата е резултат от реакцията на организма към ‘чуждото тяло’, а най-вътрешната притежава герминативни свойства – от нея се образуват зародишите.


Често в организма има повече от една киста. При неуспешни опити за отстраняването им, може да се пробие защитната капсула и това да доведе до попадането на голямо количество зародиши в организма. Всеки от тях става източник на нова киста и състоянието значително се усложнява. Често наблюдавани  усложнения освен перфорацията е възпалителната реакция.Дълго време след попадането в организма на междинния гостоприемник,  кистата не предизвиква клинична симптоматика. Тя притежава известно алергизиращо и токсично въздействие, причиняващи неприятни симптоми като главоболие, потиснат апетит, общо неразположение, сърбежи, уртикариални обриви. Лекарите успокояват, че случаите на  тежки алергични реакции са редки.
Поради липса на характерна симптоматика, заболяването се диагностицира трудно сама по себе си. Обикновено  се открива във връзка със симптоми от притискане на околни органи. Най-честите локализации са белодробната, чернодробната и тази в главния мозък.При белодробната е възможно и спонтанно излекуване – при перфорирането и изхвърлянето на съдържанието по бронхиален път. За диагнозта основно значение имат серологичните изследвания и изобразителните методи .При по-малки кисти е възможно медикаментозно лечение, приложено по схема. Радикалното разрешение при по-големите формации е оперативното им отстраняване, съпроводено от противорецидивен лекарстен курс.

 

Друг вид тения, която е сравнително по-рядко срещана е котешката тения (hymenolepsis nana). Тя също е по-често срещана при деца. Котешката тения е с размери от 1,5 до 5см, и за разлика от кучешката целият и жизнен цикъл протича в човешкия организъм. Заразяването става през устата, като след попадането в чревния тракт и развитието на личинките до възрастни индивиди, последните снасят яйца, като едва малка част попадат в изпражненията. Останалите осъществява автоинвазия . Клиничната картина се владее от възпалителните промени в чревния тракт.
 

 


Още по темата:
   
   

реклама  
Коментари (4)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

the game     2010-06-28 11:38:49
моля ви помогнете ми играх си с 2 котенца на около 2 месеца и с една пръчка им я давах да я лапат да си играят и след малко се ударих по устата страхувам се че може да съм болна от котешка тения моля ви кажете ми възможно ли е?
jab4e     2009-11-25 10:04:35
V4era galih nqkakvo uli4no kote i kozinata mu se oprq do nosa mi.Imam samnenie 4e moje da sum vdi6ala nqkakuv kosam ot nego.Vazmojno li e da sum zarazena ve4e s kote6ka tenia???
dagon     2009-07-14 14:34:19
Често паразитозите протичат безсимптомно или със симптоми, като умора,обща отпадналост и депресия, които хората често пренебрагват.
Симптоми, типични за кучешка тения са:Загуба на тегло, гъбични инфекции, храносмилателни проблеми, запек или диария, скърцане със зъби по време на сън,сърдечни болки,чернодробни проблеми, изтръпване на крайниците, болки в гръбнака и костите, кисти, сърбеж по кожата, обриви, депресия, хронична умора, простатни проблеми и сексуална дисфункция
фил     2009-07-13 12:23:35
Какви са начините за диагностициране на тениите?
4 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
Холестерол - 7 основни факти
Холестерол - 7 основни факти
Здравето през юни
Здравето през юни
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter