ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Микрочип контролира необходимия прием на медикаменти

Puls.bg   |   20 февруари 2012   |   Коментари 0
   
   
Микрочип контролира необходимия прием на медикаменти

Източник: Dreamstime

Учени осъществиха първото успешно имплантиране на чип, контролиращ подаването на дневна доза медикамент, сочи ново проучване, пише онлайн изданието на Science Translational Medicine.

Това е първата стъпка в ерата на телемедицината, която може да помогне за предоставянето на нужните здравни грижи и медикаменти на пациент независимо от неговото местонахождение, смятат изследователите.

В проучването изследователите използват имплантираните чипове за получаването на нужното лекарство, Терипаратид. Медикаментът се предписва при остеопороза и се прилага чрез инжектиране. На теория чипът замества инжектирането на лекарството, контролирайки дневните дози. На този етап не са наблюдавани нежелани странични реакции.

Изследователите са на мнение, че микрочиповете могат драматично да променят лечението не само на остеопорозата, но и на други заболявания като рак или множествена склероза.

Технологията е изключително подходяща за хора, които се нуждаят от ежедневно инжектиране на дадено лекарство. Самият процес на инжектиране понякога изисква помощта на специализирано лице, което допълнително усложнява лечението.

 

Микрочипът намалява риска от забравяне или пропускане инжектирането на доза от дадено лекарство. По този начин се контролира правилното лечение и се избягват нежелани пристъпи на болка вследствие ненавременно получаване на медикамента.


Разработването на микрочиповете започва още през 90-те години, но до този момент технологията не беше показала положителни резултати.

Нужните дози могат да се задават предварително или с помощта на дистанционно, работещо на специални чистоти.

На този етап дистанционното работи на разстояние няколко сантиметра, но изследователският екип се надява да разшири обхвата му на действие.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter