ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Терапия с „магически гъби“ лекува депресия

Puls.bg   |   26 януари 2012   |   Коментари 0
   
   
Терапия с „магически гъби“ лекува депресия

Източник: Dreamstime

Терапия с „магически гъби“ може да лекува депресия. Тя се разработва от британски учени, които планират да лекуват пациенти, при които съвременните медикаменти или традиционната психотерапия не оказват влияние.

Иновативният метод включва в себе си активна съставка на халюциногенни гъби – псилоцибин. Тя бавно се влива в кръвния поток, докато пациентите достигнат до състояние, в което свободно могат да споделят своите проблеми и страхове.

Опитът се планира от професор Дейвид Нът от Кралския колеж в Лондон.

Употребата на псилоцибин като възможно лечение на сериозна депресия е свързана с резултати от две предишни научни изследвания.

В едното от тях на участниците се дава отвара от псилоцибин, докато те са подложени на ядрено-магнитен резонанс на мозъка. Данните, публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, показват, че „лекарството“ разделя два ключови региона в мозъка с множество връзки към други области.

Известно е, че един от тези региони, медиалният префронтален кортекс, е хиперактивен при хората, които страдат от депресия. Другата област, цингуларният кортекс, който се намира в задната част на мозъка, има роля при съзнанието и себеидентификацията.

Второто изследване, което предстои да бъде публикувано в British Journal of Psychiatry, установява, че активната съставка в „магическите гъби“ подобрява спомените, свързани с положителни емоции.

 

Сканирането на мозъка показва, че изживяванията от спомените са „истински“. Активността в областите, които обработват визуалните образи и друга сетивна информация, се увеличава. Изненадващо, учените откриват, че псилоцибинът има свойството да намалява активността в регионите, които имат най-плътни връзки с другите области в мозъка.

Това води до известно ограничение в цялостното усещане на света – той става по-подреден. Сега обаче учените откриват, че деактивирането на тези области води до състояние, в което светът изглежда странен.

Заключенията от предишните изследвания сочат, че положителните ефекти на „магическото“ лекарство могат да бъдат дълготрайни и дори постоянни. След края на лечението пациентите ще бъдат наблюдавани в продължение на година.

Реакциите им ще бъдат сравнявани с тези на участниците от контролна група, която включва други 13 пациенти, които приемат плацебо.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter