ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Болкоуспокояващите опасни през бременността

Puls.bg   |   13 септември 2011   |   Коментари 0
   
   
Болкоуспокояващите опасни през бременността

Източник: Dreamstime

Употребата на някои болкоуспокояващи може да увеличи риска от спонтанен аборт, сочи ново проучване, публикувано в Canadian Medical Association Journal.Канадски изследователи проследяват данните на повече от 52 000 бременни и установяват, че при жените, на които са предписани нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), рискът от спонтанен аборт е два пъти по-голям.4700 от жените, участващи в проучването, са загубили бременността си преди 20-та седмица. 7,5% от тях са употребявали НСПВС.


Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) представляват голяма група медикаменти, които притежават антиексудативен (намаляват възпалението), аналгетичен (обезболяващ) и антипиретичен (понижават телесната температура) ефекти. Тези ефекти са свързани главно с блокирането на т.нар. циклооксигеназа (ензим в човешкото тяло (Сох).
 

 

 

Към нестероидните противовъзпалителни средства се причесляват диклофенак, целекоксиб (Celebrex), рофекоксиб (Vioxx), ибупрофен (Advil) и напроксен (Aleve). Това са най-често предписваните болкоуспокояващи през периода на бременността, но, за съжаление, могат и да са доста опасни за плода, категорични са изследователите.


Изследователите взимат под внимание и други здравословни проблеми, които могат да предизвикат спонтанен аборт, като диабет, ревматоиден артрит, Лупус и други.


Изследването е в съвсем малък мащаб, но от екипа препоръчват, бъдещите майки да използват лекарства като ацетаминофен (парацетамол) за облекчаване на болките през този период, вместо нестероидни противовъзпалителни средства.


Ацетаминофенът спада към групата на аналгетиците и има слаби противовъзпалителни свойства. Може да се използва като общ аналгетик, но и с неговата употреба не бива да се прекалява, тъй като са възможни усложнения за бъбреците, черния дроб и кръвните клетки.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter