Червената боровинка не лекува уринарните инфекции

Puls.bg   |   26 юли 2011   |   Коментари 4
Червената боровинка не лекува уринарните инфекции

Източник: Dreamstime

Червените боровинки не са по-ефективни от антибиотиците при инфекции на пикочните пътища, сочи ново проучване.


Изследователите не отричат ползата на червената боровинка, но са на мнение, че приемът й при уринарен проблем без терапия може да стимулира растежа на щамове бактерии резистентни към медикаменти.


В проучването взимат участие 221 жени в менопауза, които са имали най-малко три инфекции на пикочните пътища за последната една година. Изследователите разделят доброволките на две групи. В период за една година 110 от тях са лекувани с антибиотици, а другите 111 с добавки, съдържащи 500 мг червена боровинка.

 


Резултатите от проучването показват, че повтарянето на пикочните инфекции e много по-често срещано при жените, които се лекуват само с червена боровинка.Уринарните инфекции при жените са изключително опасни и могат да преминат във вагинални инфекции, констатират специалисти. Продължителните и чести инфекции на пикочните пътища могат да станат причина за бъбречни и други по-тежки здравословни проблеми.

 Задържането или възпрепятстването на отделянето на урина представлява рисков фактор за развитието на уринарна инфекция. Камъните в бъбреците и пикочните пътища, уголемената простата, абнормалните анатомични особености, повишават склонността към развитие на уринарни инфекции.


80% от уринарните инфекции се причиняват от щамове на бактерията Escherichia coli, която често се намира в дебелото черво. Други бактерии-причинители са: Mycoplasma, Chlamydia, Staphylococcus, Klebsiella, Pseudomonas, Enterobacter, Proteus, Serratia и Neisseria spp., както гъбички като Candida и Cryptococcus spp. и паразити - Trichomonas, Schistosoma.


Много дами се опитват да избегнат употребата на антибиотици и прибягват до средства, които лекуват моментното състояние, но не изчистват напълно бактериите и те могат да причинят повторна инфекция, констатират специалисти.

 

За лечението на заболяванията на пикочните пътища специалисти изписват антисептични медикаменти, които спират растежа и развитието на вредните бактерии.


Още по темата:


реклама  
Коментари (4)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Нели     2015-02-11 15:15:19
Дъщеря ми е с е коли вагинално от година и полвина, сега е на 4год.ходихме по мн гинеколози, праеини са биограми безброй, лечение с мн атибиотици и сега е резистентна към всичко с което е лекувана. Просто сме отчаяни защото докторите се отказват да я лекуват и ни препращат към други техни колеги.
.     2013-12-20 16:18:33
Аз я лекувам вече месец и повече и се опитвам да убия гадинката, но нищо не помага от антибиотиците от антибиограмата .... Пих три подред... Защото единия не действаше, другия и третия за жалост и той нямаше ефект, а заради антибиотиците ми се получиха други странични неприятни болежки. На едно помага уж и още 100 разваля...
Ники     2012-10-16 02:58:26
Имаш ли антибиограма?
нели Въжарова     2012-09-19 15:49:03
Лекувам ешерихие коли с антибиотици вече 2 години и никакъв ефект Имам чувството че няма отърване от тях-нищо не ми помага
4 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Усложнения на грипа при децата

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
5 известни личности с диабет
5 известни личности с диабет
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising