Лекарства за псориазис и артрит намаляват риска от диабет

Puls.bg   |   23 юни 2011   |   Коментари 0
Лекарства за псориазис и артрит намаляват риска от диабет

Източник: Dreamstime

Лекарства, които лекуват псориазис и ревматоиден артрит чрез потискане на имунната система, намаляват риска от развитие на диабет при хора, които вече имат едно от заболяванията, според ново изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация.

 


Изследователският екип анализира медицинските данни на почти 14 хиляди души с ревматоиден артрит или псориазис. Около 2% от участниците са диагностицирани с диабет по време на проучването.

 


В сравнение с пациентите, приемащи други лекарства, като циклоспорин, тези с псориазис или ревматоиден артрит, на които са предписани лекарства, известни като TNF инхибитори, имат 38% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.

 


46% по-нисък е рискът от захарната болест при пациентите, които приемат хидроксихлороквин - лекарство, което се изписва на болни от ревматоиден артрит. Медикаментът е бил използван в продължение на десетилетия в борбата с маларията.

 


„Ако така или иначе на пациента се предписват имуносупресанти, тези специфични лекарства имат допълнителна полза за намаляване риска от развитие на диабет в бъдеще.“, казва водещият автор на изследването, д-р Даниел Соломон, специалист по ревматология в болницата за женско здраве Бригам в Бостън, Масачузетс.

 


Резултатите от проучването имат смисъл в биологичен аспект, според експерта. И ревматоидният артрит и псориазисът са възпалителни заболявания. Възпалението играе роля и при инсулиновата резистентност и диабетът.

 


Именно възпаление, допринасящо за втвърдяване на артериите, е в основата на повишения риск от сърдечно-съдови заболявания при пациенти с ревматоиден артрит, псориазис или диабет, уточняват изследователите.

 


TNF инхибиторите и хидроксихлороквин са полезни в борбата с диабета чрез подобряване на инсулиновата чувствителност. Хидроксихлороквинът може да има ефект при намаляване на метаболизма на инсулина, хормонът остава по-дълго в кръвния поток, което му дава повече време, за да премести глюкозата, казва д-р Даниел Соломон.

 


TNF инхибитори като Enbrel и Remicade са скъпи медикаменти и имат потенциално сериозни странични ефекти, включително и повишен риск от инфекция, казват учените. В резултат на това лекарствата не са подходящи за всички пациенти с псориазис и ревматоиден артрит, които са изложени на висок риск от диабет.

 


В сравнение с тези препарати, хидроксихлороквинът е по-безопасен, но той пък се счита за слабо лекарство за лечение на ревматоиден артрит, казва д-р Гай Фиоцо, специалист по вътрешни болести в Тексаския A&M център по научна медицина на медицинския колеж.

 


Проучването показва само асоциация, а не причина и следствие, уточняват изследователите.  Но констатациите могат да доведат до нови лекарства, които се борят с диабет по начин, различен от инжектиране на инсулин или неинсулинови лекарства, подчертава д-р Даниел Соломон.

 


За потвърждаване на резултатите е необходимо извършване на рандомизирани контролирани изследвания.

 


Проучването е финансирано от Amgen - производителят на TNF инхибитор Enbrel (етанерцепт).


Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Усложнения на грипа при децата

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
5 известни личности с диабет
5 известни личности с диабет
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама
Красота и медицина
Вреди ли лакът на ноктите?
Заболявания и състояния
Грип и сърдечносъдови заболявания
Емоционално здраве
Как да овладеем стреса?

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising