ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лекарства за псориазис и артрит намаляват риска от диабет

Puls.bg   |   23 юни 2011   |   Коментари 0
   
   
Лекарства за псориазис и артрит намаляват риска от диабет

Източник: Dreamstime

Лекарства, които лекуват псориазис и ревматоиден артрит чрез потискане на имунната система, намаляват риска от развитие на диабет при хора, които вече имат едно от заболяванията, според ново изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация.

 


Изследователският екип анализира медицинските данни на почти 14 хиляди души с ревматоиден артрит или псориазис. Около 2% от участниците са диагностицирани с диабет по време на проучването.

 


В сравнение с пациентите, приемащи други лекарства, като циклоспорин, тези с псориазис или ревматоиден артрит, на които са предписани лекарства, известни като TNF инхибитори, имат 38% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.

 


46% по-нисък е рискът от захарната болест при пациентите, които приемат хидроксихлороквин - лекарство, което се изписва на болни от ревматоиден артрит. Медикаментът е бил използван в продължение на десетилетия в борбата с маларията.

 


„Ако така или иначе на пациента се предписват имуносупресанти, тези специфични лекарства имат допълнителна полза за намаляване риска от развитие на диабет в бъдеще.“, казва водещият автор на изследването, д-р Даниел Соломон, специалист по ревматология в болницата за женско здраве Бригам в Бостън, Масачузетс.

 


Резултатите от проучването имат смисъл в биологичен аспект, според експерта. И ревматоидният артрит и псориазисът са възпалителни заболявания. Възпалението играе роля и при инсулиновата резистентност и диабетът.

 


Именно възпаление, допринасящо за втвърдяване на артериите, е в основата на повишения риск от сърдечно-съдови заболявания при пациенти с ревматоиден артрит, псориазис или диабет, уточняват изследователите.

 


TNF инхибиторите и хидроксихлороквин са полезни в борбата с диабета чрез подобряване на инсулиновата чувствителност. Хидроксихлороквинът може да има ефект при намаляване на метаболизма на инсулина, хормонът остава по-дълго в кръвния поток, което му дава повече време, за да премести глюкозата, казва д-р Даниел Соломон.

 


TNF инхибитори като Enbrel и Remicade са скъпи медикаменти и имат потенциално сериозни странични ефекти, включително и повишен риск от инфекция, казват учените. В резултат на това лекарствата не са подходящи за всички пациенти с псориазис и ревматоиден артрит, които са изложени на висок риск от диабет.

 


В сравнение с тези препарати, хидроксихлороквинът е по-безопасен, но той пък се счита за слабо лекарство за лечение на ревматоиден артрит, казва д-р Гай Фиоцо, специалист по вътрешни болести в Тексаския A&M център по научна медицина на медицинския колеж.

 


Проучването показва само асоциация, а не причина и следствие, уточняват изследователите.  Но констатациите могат да доведат до нови лекарства, които се борят с диабет по начин, различен от инжектиране на инсулин или неинсулинови лекарства, подчертава д-р Даниел Соломон.

 


За потвърждаване на резултатите е необходимо извършване на рандомизирани контролирани изследвания.

 


Проучването е финансирано от Amgen - производителят на TNF инхибитор Enbrel (етанерцепт).


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter