ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ракът на гърдата не означава обреченост

Puls.bg   |   22 юли 2011   |   Коментари 0
   
   
Ракът на гърдата не означава обреченост

Източник: Dreamstime

Диагнозата рак на гърдата не винаги означава фатален изход. В проучване, публикувано в списание Breast Cancer Research, се анализират медицинските данни на над 60 000 жени на възраст около и над 66 години. Здравословното състояние на жените е проследявано за период от 12 години след поставянето на коварната диагноза.До края на периода от 12 години, почти половината от жените, участващи в проучването продължават да водят нормален социален и здравословен живот, а тези, които са починали са живели до средна възраст 83 години.Резултатите от проучването показват, че ракът на гърдата не бива да се приема като обреченост за скорошен летален изход. Това обаче налага рано поставяне на диагнозата и правилно и своевременно лечение.

 


Женската гърда е изградена от лобули - там се намират жлезите, които произвеждат мляко, млечни дуктуси - каналчета, които свързват лобулите със зърното, мастна и съединителна тъкан, кръвоносни и лимфни съдове.Повечето от злокачествените образувания на гърдата започват от каналчетата, т.нар дуктален рак, или от лобулите - лобуларен рак. Останалата част от неоплазмите произхождат от другите тъкани.Повечето от лимфните съдове на гърдата водят до лимфни възли, разположени под мишницата. Те се означават като аксиларни лимфни възли. Ако раковите клетки достигнат тези възли и продължат своя растеж, те предизвикват възпаление и подуване.При повечето жени с рак на гърдата се налага хирургично лечение на първичния тумор. Целта е, ракът да се отстрани възможно най-пълно и да се избегнат евентуални метастази.От изключително значение е след поставяне на диагнозата да се вземат необходимите мерки, които ще помогнат за лечението и продължаване на нормалния начин на живот на дамите.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter