ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бактерията гонорея съдържа части от човешко ДНК!

Puls.bg   |   17 февруари 2011   |   Коментари 0
   
   
Бактерията гонорея съдържа части от човешко ДНК!

Бактериите гонорея са усвоили части от ДНК на човека в резултат на контакта с него, откриха американки учени от Севернозападния университет в Чикаго.

Доскоро в научните среди се смяташе, че обменът на гени между видовете се осъществява между бактериите и другите едноклетъчни микроорганизми, на хоризонтално ниво. По-късно обаче се откри наличие на гени от бактерии в генома на някои насекоми, се споменава в статия на сп. Mbio.

„Преносът на фрагменти от човешкото ДНК в микроорганизъм е изключително висок пробив. За да се получи това, трябва да се преодолеят редица проблемни моменти в копирането на последователността на този генетичен материал.“, разяснява ръководителят на изследването Марк Андерсон.

Екипът прави откритието си при изучаване на разновидностите на бактерията Neisseria gonorrhoeae, предизвикваща едно от най-разпространените венерически заболявания. Три от всички 14 разновидности се оказва, че съдържат елементи, идентични с части от ДНК на човека, т. нар. L1 ретротранспосон.

Тези елементи имат дължина от стотина до 9 хиляди двойки нуклеотиди. Особеното при тях е, че притежават способността да се самопроизвеждат в самия геном.

Научният екип установява, че около 11% от изследваните гонококи съдържат елементи от човешки гени. Андерсон и колегите му не се задоволяват само с изследването на Neisseria gonorrhoeae, но и разглеждат подобната бактерия Neisseria meningitidis, причиняваща минингит при човека. В нея обаче не откриват наличие на частици от човешкото ДНК.

Откритието на учените ще помогне да се разбере механизмът на еволюиране на гонореята и способността й да се адаптира и оцелява в човешкия организъм. Neisseria gonorrhoeae е опасна не само с това, че води до тежко заболяване с необратими последици, но и че бързо развива резистентност към използваните при лечението антибиотици, което налага постоянно увеличаване на дозите и търсене на нови медикаменти.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter