ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Мъжете с диабет ІІ са с намален риск от рак на простатата

Puls.bg   |   08 юни 2010   |   Коментари 0
   
   
Мъжете с диабет ІІ са с намален риск от рак на простатата

Резултатите от съвместна немско-шведско проучване показва, че мъжете, страдащи от диабет ІІ-ри тип са с по-малък риск от развитие на рак на простатата, докато опасността от онкологични заболявания на панкреаса и черния дроб е по-голяма.

 

Изследователи от немския научноизследователски център за онкологични заболявания в Хайделберг (Германия) предполагат, че хроничните нарушения на метаболизма и хормоналните нива, характерни при пациенти с диабет ІІ-ри тип, корелират с развитието на някои видове злокачествени новообразувания.

 

Изследователите сравнили честотата на различните видове онкологични заболявания при пациенти с диабет, хоспитализирани в периода между 1964 г. и 2007 г., с честота на същите ракови заболявания в останалата популация.

 

Учените анализирали епикризите на близо 125 хиляди хоспитализирани мъже с диабет.

 

Подробният анализ на данните показал, че пациентите с диабет са предразположени към развитието на 24 вида онкологични заболявания. От всички участници в изследването, само 1458 били развили рак на простатата.

 

Данните показали, че при диабетици, рискът от рак на панкреаса бил особено завишен -над шест пъти по-висок. Четири пъти по-голяма била и опасността от рак на черния дроб.

 

„Считаме, че значително по-ниският риск от развитие на рак на простатата при мъже с диабет ІІ-ри тип, се дължи на пониженото ниво на простатспецифичен антиген в кръвния серум. Възможно е, по-ниското ниво на половите хормони при пациенти с диабет да има някаква връзка с туморогенезата.“ - обясняват авторите на проучването и допълват, че установяването на точния механизъм, ще даде повече яснота върху връзката на диабета с различните онкологични заболявания.

 

Резултатите от изследването са публикувани в края на месец май, на сайта на специализираното списание The Oncologist.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter