ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Холера: аварийна ситуация в Зимбабве

Puls.bg   |   13 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
Холера: аварийна ситуация в Зимбабве

Източник: iStockphoto

Холерата е изключително вирулентно заболяване, причинявано от инфекциозния агент Vibrio cholerae, което се отличава с тежка водниста диария, дехидратация, електролитен дисбаланс и висока смъртност. Болестта продължава да представлява глобална заплаха за общественото здраве, както и показател за социално и финансово неравенство. На симптомите им отнемат между 12 часа и 5 дни след поглъщането на замърсена храна или вода, за да възникнат. Холерата не пропуска нито възрастни, нито деца, а последствията са фатални, ако не се лекува. Публикация от 2015 г. в PLOS Neglected Tropical Diseases съобщава, че всяка година смъртните случаи, дължащи се на холера, наброяват от 21 000 до 143 000.

 

Понастоящем холерата е ендемична в много страни. Началото на нейното глобално разпространение може да се проследи до 19-и век и делтата на Ганг в Индия. Шест последващи пандемии са причини за милиони жертви из всички континенти. Седмата пандемия започва в Южна Азия през 1961 г., през 1971 г. достига до Африка и през 1991 г. - до Америка. 

 

Предаването на холера е тясно свързано с недостатъчния достъп до чиста вода и санитарни съоръжения. Типични рискови райони, особено в такива, които върлува хуманитарна криза, включват периферни квартали и пренаселени лагери, където не са спазени минималните изисквания за чиста вода и канализация. 

 

 

В ендемичните страни епидемията може да бъде сезонна или спорадична и се определя спрямо количеството от очаквани случаи на заразяване. В страни, където холерата не се появява редовно, избухването се определя от появата на най-малко 1 потвърден случай на холера с доказателства за локално предаване в район, в който обикновено болестта не съществува. 

 

Така, например, правителството на Зимбабве обяви преди няколко дни аварийна ситуация в столицата Хараре, след като 20 души загинаха от болестта. Това създаде паника у населението, че събитията от 2008 г., когато 4 000 души намериха смъртта си, ще се повторят. Докато правителството уверява, че прави каквото може в условията на икономическа криза, опозицията приписва липсата на ресурси на годините лошо управление и корупция, твърди Al Jazeera

 

Многофакторният подход (питейна вода, санитарни условия, орални ваксини, хигиена и социална мобилизация) е от ключово значение за контрола на болестта, поради което в момента правителството на Зимбабве търси помощ от агенциите на ООН, както и от частни компании.   


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter