ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

1 милион долара, ако се докаже, че Алцхаймер е инфекциозна болест

Puls.bg   |   11 септември 2018   |   Коментари 2
   
   
1 милион долара, ако се докаже, че Алцхаймер е инфекциозна болест

Източник: iStockphoto

Доминантната теория относно причините за болестта на Алцхаймер допуска, че състоянието е следствие от натрупването на бета-амилоидни плаки в мозъка на пациентите, както и от усукването на влакна от друг протеин, познат като тау. Учените не знаят точно каква роля играят плаките и усукванията в болестта на Алцхаймер, но повечето експерти смятат, че блокират комуникацията между нервните клетки и не позволяват на невроните да оцелеят.

 

През последните 20 години започва да набира скорост друга теория, а именно, че болестта на Алцхаймер може да е следствие от действието на инфекциозен агент. Понастоящем теорията бива силно защитавана от д-р Лесли Норинс, който предлага 1 милион долара на онези изследователи, които ще успеят да предоставят достатъчно добри свидетелства, доказващи я.

 

В момента д-р Норинс, който е получил научната си степен в Duke University Medical School, а доктората си по имунология - в University of Melbourne в Австралия, работи като издател и редактор на медицински текстове. Преди да се заеме с публицистика, той прекарва седем години, работейки като лаборант в Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. В момента д-р Норинс се явява основател и президент на Alzheimer’s Germ Quest, Inc – корпорация, създадена през 2017 г., чиято цел е да "ускори изследването на възможните инфекциозни причини за болестта на Алцхаймер".

 

Един от примерите, оправдаващи патоса на д-р Норинс, е публикуваното по-рано тази година изследване в Neuron, което свързва молекулни, клинични и невропатологични признаци около болестта на Алцхаймер с вирусна активност (по-конкретно, с херпесен вирус). Авторите подчертават, че не откриват пряка причинно-следствена връзка между невродегенеративното състояние и вируса, но показват, че вирусите са способни да стартират имунен отговор, който да увеличи натрупването на амилоиден протеин.

 

 

В отговор на публикацията, Кейт Фарго от Асоциацията по Алцхаймер в САЩ отбелязва, че е нужна още много работа, за да се докаже връзката между херпесните вируси и болестта. Въпреки това, допълва Фарго, ако тази връзка се потвърди и приеме от медицинската общност, това ще даде основания за разработване на нови антивирусни или имунни терапии за лечение и превенция на болестта (например, ваксини). Той също така е положителен, че Асоциацията приветства новите идеи.

 

Но въпреки че наградата на Норинс звучи мотивиращо, тя е просто капка в морето в сравнение с милиардите, които Националният институт по здравеопазване отделя за изследването на амилоидните фактори и тау-протеините.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Йордан Иванов геолог радиоестезист     2018-09-11 12:19:42
Експерти да огледат внимателно филма рекламиращ Първи случай на BSE /mad cow disease in Canada.2003 /
След мой доклад до ЖАн Луй Кретиен/премиер/ карантината бе свалена.НА филма има снимани деца с униформи с генератори за невидимост .Едно от тях облъчва кравата която се мята с оръжие тип Камертон/вижте в лява ръка ..
Йордан Иванов геолог радиоестезист     2018-09-11 12:13:21
До 2000 година провеждах експертни оценки на домове,офиси на пострадали.

След оценка давах указания за преместване на легла бюра или обезопасяване на сгради. Попаднах на познат с диагноза Алцхаймер.Беше постоянно облъчван в главата с цел убииство. Облъчването бе 1000 пъти по мощно от тн зони на Хартман.Може бн бе пострадал от кърлеж в стомаха.
НУжни са повече проверки на повече пострадали.Облчъването в главата може да доведе до трайни убииствени увреждания вкл на кората на главен мозък.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter