ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как здравеопазването вреди?

Puls.bg   |   10 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
Как здравеопазването вреди?

Източник: iStockphoto

Смъртността, която се дължи на лошо здравеопазване, е по-голяма от тази при липсата на достъп до здравеопазване. Проучване, подкрепено от Harvard T H Chan School of Public Health и Gates Foundation и съставено от 30 световни експерти, ни информира, че съществува „епидемия от лошо здравеопазване“, което коства живота на близо 5 милиона души годишно. По-конкретно, в страните с ниски и средни доходи от всички 8,6 милиона смъртни случая годишно, дължащи се на лечими състояния, само 3,6 милиона се дължат на липса на достъп.

 

Въпреки че универсалното здравеопазване е прието от глобални организации като Световната здравна организация и Световната банка като средство за подобряване на здравето и намаляване на финансовата тежест, публикуваният в The Lancet анализ е показателен, че подобен подход ще остане абстрактен и безсмислен мит, ако самата медицинска грижа не се промени.

 

От една страна, на здравеопазването му липсва достатъчно ясно изразен етичен принцип. Без да бъдат обгрижвани с уважение, малко е вероятно пациентите да се възползват систематично от здравните услуги, дори да са номинално достъпни. Неуважението обаче не може да изчерпи посочените в доклада проблеми. Както свидетелства той, клиничната грижа често е твърде неадекватна – диагнозите са неправилни и се изготвят твърде бързо, съществува мискомуникация между пациент и лекар, безопасността на пациентите е застрашена от наранявания, причинени от лошо лечение, налице е финансова несигурност и т.н.

 

 

Осигуряването на съответното качество обаче не трябва да се ограничава единствено до здравните системи и здравните министерства, а трябва да проникне в националните инфраструктури, допълват експертите. Пътища, транспорт, канализация, образование – всички те оказват влияние върху здравословното благосъстояние на хората.

 

Постигането на доверие в здравната система е бавен процес, но когато здравните работници и политиците изберат да търсят лечение в държавните институции на собствената си страна, тогава ще се изпрати сигнал, че на системата може да й се вярва. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter