ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

ХИВ, СПИН и лечение на инфекцията – лабораторно проследяване

д-р Ралица Иванова   |   10 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
ХИВ, СПИН и лечение на инфекцията – лабораторно проследяване

Източник: iStockphoto

Не само терапията на инфекцията търпи постоянно развитие, това твърдение важи с пълна сила и по отношение на диагностичните изследвания. В хода на инфекцията клинико-лабораторните изследвания показват разнообразни промени, които имат важно диагностично и прогностично значение.


В хода на инфекцията клинико-лабораторните изследвания показват разнообразни промени, които имат отношение към диагностиката и прогнозата за прогреса на заболяването. Голяма част от промените не са специфични, затова е от значение комплексното разглеждане на клинична картина, лабораторни изследвания и информацията от снетата анамнеза.


Лабораторните изследвания имат роля не само в поставяне на диагнозата инфекция с ХИВ, но и в проследяване на заболяването, както и на ефекта от лечението.


Характерна особеност на промените в лабораторните изследвания при пациенти с ХИВ е, че те невинаги корелират с фазите на инфекциозния процес. За разлика от това лабораторните резултати са в правопропорционална връзка с антиретровирусната терапия.


Промени в урината, които могат да се установят са наличие на белтъци (протеинурия), единични еритроцити и левкоцити. В терминалната фаза на СПИН, при налична нефропатия (бъбречно увреждане) се откриват белтъци, кристали и цилиндри в седимента.


При лечение с някои медикаменти от антиретровирусната терапия се налага проследяване на бъбречната функция през първата година на лечение. Следят се гломерулна филтрация, стойностите на креатинина, протеини и/или глюкоза в урината, фосфати в серума и други.


Много често е налице намалено количество на хемоглобина и респективно еритроцитите. Лош прогностичен белег е с напредване на инфекциозния процес – екстремално ниските стойности на хемоглобина – особено при падане под 50 г/л. Със започване на антиретровирусната терапия в рамките на около половин година анемията често се коригира.


Не само броят на лимфоцитите спада постепенно. Особено в крайните фази на СПИН преобладава намаленото количество и на левкоцитите – левкопения. В крайните фази на заболяването нивото на лимфоцитите спада под 10% (екстремално ниски стойности).


В хода на инфекцията с ХИВ е налице тромбоцитопения – намалено количество на тромбоцитите и може да се срещне във всички фази на заболяването. Често след появата ѝ еволюцията ѝ е бърза и се достигат екстремно ниски стойности.


Антиретровирусната терапия води до изразено намаляване на смъртността при болни със СПИН, но паралелно с това е свързана с увреждане на черния дроб и развитието на тежка хепатотоксичност, приблизително при 10% от лекуваните пациенти. Най-често се развива при пациенти, при които има предшестващо чернодробно заболяване.


Промени се наблюдават и в ликвора – дори и при пациенти, при които все още не са налице неврологични симптоми. Най-често промените се изразяват в увеличено количество на моноядрени клетки и протеини.


По отношение на клетъчно-свързания имунитет е налице постепенно намаляване броя на СD4+ клетките, както изменение в стойността на СD8+ клетките, които могат да бъдат и леко увеличени. Намалено съотношението СD4+/ СD8+, което е характерно и специфично.


Повишават се различни маркери на възпалението – CRP, цистатин С, Д-димер и други.


Вирусният товар е лабораторен параметър, който се проследява при всички, независимо дали са или не на терапия. Заедно с броя на СD4+ клетките двата маркера са с най-голямо значение за развиващата се инфекция. С тях се устанвоява както функционалното състояние на имунната система, така и количеството на вирусния генетичен материал (имащ отношенеи към прогресията на заболяването).
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter