ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сърдечни гликозиди – показания и странични ефекти

Боряна Иванова-Огнянова, маг. фарм.   |   14 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
Сърдечни гликозиди – показания и странични ефекти

Източник: iStockphoto

Сърдечните гликозиди са вещества от растителен произход, които се съдържат в листата на растението напръстник. Използват се за лечение на сърдечна недостатъчност и предсърдно мъждене. Те повлияват всички функции на сърцето – съкратимост, проводимост и възбудимост.

 

Най-значимият им ефект е положителният инотропен ефект. Той се изразява в увеличаване на силата и скоростта на сърдечната контракция. Терапевтичните резултати се свеждат до подобрение на сърдечната функция – увеличена съкратителна способност и по-ефективно изпомпване на кръв от сърцето. Те забавят синусовия ритъм и това е терапевтично полезно при сърдечна недостатъчност, протичаща с тахикардия (увеличен сърдечен ритъм).

 

 

Представители са: Digoxin, Digitalin, Alfa-Acetyldigoxin, Metildigoxin.

 

Гликозидите се прилагат и при застойна сърдечна недостатъчност. Те подобряват хемодинамиката и отстраняват симптомите на венозен застой – отоци, задух. Така болните от по-напреднал стадий преминават в по-лек функционален стадий на сърдечна недостатъчност.

 

Лечението с перорални сърдечни гликозиди се осъществява с поддържаща доза. На практика ниските дози гликозиди, приемани през равни или неравни интервали от време, нямат кумулативен ефект и такъв режим на дозиране се приема като некумулативен. При по-високите терапевтични дози лечебният курс има продължителност не повече от пет дни. Натоварващи дози се прилагат само при неотложна ситуация. Бъбречната функция е най-важният показател за лечение със сърдечни гликозиди.

 

Лечението с тях се извършва предимно перорално. Резорбцията им варира от 40 до 90%. Ефектът им настъпва след около 2 часа.

 

Нежелани ефекти. Най-често нежелани ефекти се получават при прилагане на високи дози. Те предизвикват аритмии. От страна на нервната система се наблюдават безсъние, виене на свят, мускулна слабост и зрителни нарушения, което се приема като предвестник на дигиталисова интоксикация.

 

Лекарствени взаимодействия. Гликозидите се отличават с множество взаимодействия с други лекарства. Aнтиаритмичните лекарства (Verapamil, Amiodarone, Quinidine) засилват риска от дигиталисова токсичност.

 

Лекарства като Warfarin, Clofibrate, сулфонамиди, също имат способността да увеличат токсичността на гликозидите и проява на кардиотоксичност. Едновременният прием с калий-губещи диуретици (Furosemide, Hydrochlorthiazide), които често се използват при сърдечно болните за отстраняване на задръжката на течности, също представлява риск от кардиотоксичност.

 

Фактори като дисбактериоза на стомаха и червата след прием на антибиотици също са рискови по време на дигиталисова терапия. В такива случаи следва да се преразгледа и коригира дозата на антибиотика. 2834
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter