ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Епидемия от морбили в Европа – рекорден брой случаи

Puls.bg   |   23 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Епидемия от морбили в Европа – рекорден брой случаи

Източник: iStockphoto

Този понеделник СЗО съобщи, че случаите на морбили (заболяване, което беше в преелиминационен етап за Европа) са скочили значително в сравнение с предходните десетилетия. Като причина се посочва отказът от поставяне на ваксини и незавършените имунизационни схеми в детска възраст.


Статистиката показва че до 1990 г. ежегодно в Европа са били отчитани стотици хиляди случаи на морбили, но благодарение на активната имунизационна програма нивата спадат рязко. За трите десетилетия най-ниско ниво от 5 273 случая е отчетено през 2016 г. През 2017 г. цифрата скочи до 23 927 случая, а за едва първата половина на 2018 г. са регистрирани повече от 41 000 случая, от които 37 завършили със смъртен изход.


Ефикасен начин за елиминиране на заболяването, което се определя и като най-заразното в човешката патология, е ваксиналното покритие на населението да достигне 95%. За Европа този процент е 90%, а за САЩ – 94%. В няколко европейски държави, включително по-богатите Австрия, Белгия и Франция нивото на имунизационен обхват е едва 85%.


Като основно причина за понижаващото се имунизационно покритие се посочват недостатъчната информираност от ползите, недоверие към правителствата, икономически проблеми, както и дискредитиращото мнение, че ваксината води до развитие на аутизъм.


Голяма част от случаите на морбили са докладвани в Украйна, където процентът на ваксинирането се понижава значително през 2008 г., тъй като страната претърпява редица политически и икономически кризи. Към днешна дата нивото на ваксинация се е повишило, но голяма група от по-големи деца все още остават неимунизирани.


Според д-р Мушат (представител на отдела, занимаващ се с имунизационния обхват, към СЗО) не е ясно дали потокът от милиони мигранти в Европа през последните години не е допринесъл също за наблюдаваните увеличени нива.


Високият заразен потенциал на заболяването може да бъде онагледен с процента на заразени при контакт с болен - ако в една стая се намират 10 души, които са контактни с болен от морбили – 9 от тях ще бъдат заразени. Този висок процент определя заболяването като най-заразното в човешката патология. 
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter