ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Скорбут – завръща се дори и в развитите държави

Puls.bg   |   21 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Скорбут – завръща се дори и в развитите държави

Източник: iStockphoto

Години наред пирати, мореплаватели и откриватели в търсене на нови земи били измъчвани от „мистериозно заболяване“ познато днес като скорбут. За съжаление, макар и на фона на доброто познаване на заболяването и начините за предотвратяване то се завръща в местности, където най-малко може да се очаква.


Скорбутът се причинява от липсата на достатъчен прием на витамин С, който се съдържа в голямо количество в плодовете и зеленчуците. Ранните симптоми на заболяването са умора, болки по ставите, гадене, но при ненавременно откриване се стига до по-тежки прояви – подуване и кървене на венците, увреждане на космите фоликули (с опадане на коса), лесно получаващи се и големи по размери хематоми (кръвонасядания), както и кръвоизливи в ставите, дори и при лек натиск.


При тежките форми на заболяването може да настъпи смъртен изход, поради тежките кръвоизливи. Но, за щастие, скорбутът е изключително лесно за лечение заболяване – с увеличаване приема на витамин С.


Смята се, че през XVII и XVIII век при мореплавателите основна причина за смърт е била скорбутът, а не бурите, битките, корабокрушенията или различни заболявания, дори взети заедно.


Днес скорбутът може да се срещне основно в развиващите се държави, където недохранването е често срещано. През последните години се наблюдава тенденция за проява на скорбут в държави, където достъпът на храни, богати на витамин С е лесен.


Докторът по медицина Ерик Чърчил и неговият екип (Спрингфийлд, Масачузетс) до този момент са диагностицирали между 20 и 30 случая на скорбут през последните 6 години.


Много хора, които са с малък бюджет и не могат да си позволят да харчат много пари за храна избират да се хранят с висококалорийни храни, богати на мазнини храни. Това са и често въглехидратни храни, а не зеленчуци и плодове, които не водят до особено защитане.


Някои животински видове като лемурите, например сами произвеждат необходимия им витамин С, но при хората храната е единственият източник на този нутриент. Освен консумацията на богати на витамина храни е от значение и тяхното приготвяне, тъй като високите температури го разрушават.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter