ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Каква е причината за звуковите атаки в Куба?

Puls.bg   |   21 август 2018   |   Коментари 2
   
   
Каква е причината за звуковите атаки в Куба?

Източник: iStockphoto

През последните години група от учени се правят опити за установяване на причините, станали повод за „мистериозните звукови атаки“ срещу дипломати от САЩ, които са били на посещение в Куба.


В края на 2016 г. при 26 души се е наложило настаняване в болница, поради проявата на проблеми със слуха и болка в ушите, гадене и/или повръщане, главоболие, изразена умора, замаяност, проблеми с фокусирането и други. Интересът на изследователите към този случай е подбуден от факта, че не е установена етиологична причина за наблюдаваните симптоми.


През февруари беше публикувано изследване, в което учени от университета в Пенсилвания опитват да разяснят предполагаемата причина за случая от 2016 г. Проучването не дава крайни заключения, а паралелно с това в същия журнал, в който е публикувана статията излизат четири писма на учени, в които се изказва съмнение за точността на първото публикувано изследване.


В проучването, публикувано през февруари става ясно, че причината за проявата на горепосочените симптоми не е била в скрито звуково устройство, както твърдят от департамента на САЩ. Учените отхвърлят и идеята за отравяне и неврологично заболяване, следствие на вирусна инфекция.


Според главния автор на статията приетите пациенти са проявявали симптоми подобни на тези при мозъчно сътресение. В последвалите публикувани писма по темата учени отбелязват, че има пропуски в изследването, които са свързани с тестове на слуха и равновесието. Според тях предполагаемото звуково оръжие засяга основно функцията на вътрешното ухо, включвайки засягане на мозъчни структури.


Като отзвук от първоначалното проучване, изключващо звукова травма, редица учени опитват да опровергаят данните, изложени в статията. Според тях наблюдаваното масово психогенно заболяване не трябва да бъде отхвърляно като измислено или маловажно.


В своя защита, в отговор на писмата, публикувани в JAMA - Journal of the American Medical Association учените от университета в Пенсилвания посочват проявените симптоми като съвсем различно от очакваните при масово психогенно заболяване.


Независимо от проучваният до момента, все още не е дадено заключение за случилото се и причината за възникналите симптоми.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

вижте записи когато с а били облъчени     2018-08-21 20:53:40
Около 8 минути стигат за трайно увреждане подава проверка.
Преди години терористи наслагваха звуково резонаторно облъчване на милиони жертви при показване на латиноамерикански сериали.След това ползваха наслагване на над турски сериали с цел трайно увреждане на десетки милиони
исключете опасни радиостанции апарати компютри екрани телевизори     2018-08-21 20:49:50
подобни атаки засичаме при отваряне на U tube..едната версия че са извънземни терористи готвещи жестоки проблеми в близкото бъдеще с нарочно подавана на хората тяхна оръжейна техника вкл холограмна.Направили са тежка агресия в миналотото тн "ПЪрво пришествие"
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter