ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Прекомерната употреба на пробиотици води до нежелани ефекти

Puls.bg   |   08 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Прекомерната употреба на пробиотици води до нежелани ефекти

Източник: iStockphoto

Прекомерната употребата на пробиотици води до значително натрупване на бактерии в тънките черва, в резултат на което са били отчетени подуване на корема, поради натрупване на излишни газове, а паралелно с това „замъгляване“ (затрудняване) на нормалната мозъчна дейност.


В проучването са участвали 30 души, от които 22 са били с оплаквания от чувство за обърканост и трудност при опит за запазване на концентрация. При задълбочено търсене изследователите установяват натрупването на D-lactic acid (изомер на млечната киселина) като резултат на ферментацията на съединения на захарта, под действието на бактерии от род Lactobacillus.


Посоченият изомер на млечната киселина има токсично въздействие върху нервните клетки. При някои пациенти се установява 2-3 пъти по-високи нива на изомера в кръвта от референтните нива. При тях е налице затруднения в дейността на мозъка, които траят от 30 минути до часове след нахранване.


Доктор Сатиш Рао (Satish S.C. Rao) от медицинския колеж в Джорджия съобщава, че за първи път се открива и обяснява връзката между пробиотичната употреба, бактериалния свръхрастеж, натрупването на високи количества от изомера на млечната киселина и затруднения в мозъчната активност.


Изследователите съветват да бъдем предпазливи и да не се прилагат пробиотици в ексцесивни количества, тъй като макар и полезни в много случаи прекаляването може да доведе нежелани реакции.


При пациентите с по-високи количества от изомера на млечната киселина са налице и по-изразени симптоми на мозъчно „замъгляване“. Прекратяване на приема им води до преустановяване на симптомите.


Към симптомите от страна на стомашно-чревния тракт са били отчетени още наличие на по-често оригване, както и болки в областта на корема.


Употребата на пробиотици може да окаже негативен ефект при пациенти с проблеми с перисталтиката, както и при тези на терапия с инхибитори на протонната помпа. Последните водят до намалени количества на солна киселина, която се отделя от стомашните клетки, а тя от своя страна има отношение към потискане на ексцесивното размножаване на бактериалните колонии.


Според д-р Рао подходяща е консумацията на кисело мляко, кисело зеле, кефир, които се смятат за безопасни, поради съдържанието на неголеми количества бактерии.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter