ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Подобриха теста за бърза диагностика на инфаркт

Puls.bg   |   07 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Подобриха теста за бърза диагностика на инфаркт

Източник: iStockphoto

Вече чрез обикновен бърз кръвен тест може да се прецени наличието на сърдечна атака. Тестът работи със 100-процентова надеждност. Резултатът се получава по-бързо от използвания в медицинската практика вариант за преценка на потенциално фаталните епизоди на сърдечната дейност.

 

За биомаркер екипът от Тексаския университет използва протеина тропонин, който се отделя при увреждане на сърдечните клетки при инфаркт. Тестът дава възможност за по-бърза и адекватна преценка състоянието на пациенти със симптоми на сърдечна атака, при които де факто няма инфаркт.

 

Този тест се използва от години в Европа. Наскоро е одобрен и от американската FDA. В момента изследователският екип работи по негова версия за американския пазар под ръководството на колеги от университета в Единбург. Тази разработка се оказва по-чувствителна от предходната.

 

При изпитването на теста са били включени 536 пациенти, преминали през спешно отделение със симптоми на инфаркт като болка в гръдния кош и учестено дишане. 


Благодарения на новата разработка при 30% от приетите пациенти със съмнение за инфаркт диагнозата за него е изключена почти непосредствено при приема, при 25% в следващия период от час. 

 

За период от 3 часа диагнозата инфаркт е била изключено при общо 83,3% от пациентите, което дава приблизително 4% по-висока точност в сравнение с конвенционалния тест. 

 

Тропонините се намират в сърдечните и скелетните мускули. При страдание на органа те се отделят в кръвообращението. По-рано в медицината са използвани други тестове в помощ на диагностицирането на инфаркта, които не са били толкова чувствителни и надеждни, колкото базирания на този протеин.
 
При здрави хора нивата на тропонин са ниски. Когато 12 часа след силна гръдна болка и съмнение за инфаркт тропонинът е нисък, вероятността за настъпване на инфаркт е малка, поясняват медици.

 

 

 

Високите стойности на тропонин са сигурен показател за сърдечна атака. Нивото на тропонина може да се повиши в рамките на три до четири часа след увреждане на сърцето и да остане високо в рамките на 14 дни. 

 

Признаци за настъпващ инфаркт са остра пронизваща болка в областта на гърдите.

 

Първоначално засегнатият може да споменава за силно стягане в гръдния кош, което в последствие прогресира с болка от пронизващ характер. Болката може да ирадиира към лявата ръка, рамо или дори лява страна на челюстта, а може да се разпространява и към двете ръце едновременно или да е насочено обратно към поясната част или назад към гърба. Придружаващ симптом е неритмичната сърдечна дейност.

 

Болката и аритмията, по-често тахикардия, може да бъдат придружени от обилно изпотяване, промени в съзнанието, гадене и повръщане, емоционална необяснима възбуда. При тежките случаи се отчита загуба на съзнанието, посиняване на устните, лицето или крайниците.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter