ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кръвосъсирване и лабораторни показатели, които се проследяват

д-р Ралица Иванова   |   06 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Кръвосъсирване и лабораторни показатели, които се проследяват

Източник: iStockphoto

Хемостазата (от гр. – кръвоспиране) представлява сложна и динамична система, която е под контрола на различни нервни и хормонални механизми. Процесите, които поддържат хемостазата представляват сложно съчетание от способността на организма да поддържа кръвта в съдовете в течно състояние и паралелно с това да предотврати масивна кръвозагуба при увреждане на съдовата стена.


Нарушенията в отделните ѝ звена са в три направления – намалена функция (хипофункция), хиперфункция и дисфункция. Когато нарушенията надхвърлят определени компенсаторни граници настъпва болестен процес.


Методите за изследване могат да бъдат разделени в две групи – на функционални и количествени. Към функционалните тестове се включват протромбиново време, активирано парциално тромбопластиново време, тромбиново време, фактори на кръвосъсирването, тромбоеластометрия и други. Към количествените тестове се включва измерване броя на тромбоцитите, количеството белтък, например, но не се предоставя информация за функционалната годност на съответните компоненти.


Функционалните и количествените методи се използват едновременно, тъй като стабилността на образуващия се тромб е както функционален параметър, така и зависещ от количествените стойности на хемостазните компоненти (тромбоцити, фактори на кръвосъсирването).


Активираното парциално тромбопластиново време (аПТВ) отразява времето на съсирване по вътрешната система на кръвосъсирване. Референтните му стойности са 24-33 секунди, като при деца и подрастващи може да се установи умереното удължаване на стойността, без това да има клинично значение. Референтните стойности може да варират според използвания реактив. Това налага резултатът да се изразява в „отношение”-ratio (R). референтната стойност на R е 0,8-1,3.


Удължените стойности се дължат на липсата на фактори от вътрешната система на кръвосъсирването, както и вещества, които препятстват този процес – разпадни продукти на фибрин, фибриноген, прием на хепарин и орални антикоагуланти и други.


Значението на стойностите на аПТВ има роля при мониторинга на терапията с хепарин, както и при предоперативната подготовка. Измерването на маркера е чуствителен тест и се удължава при дефицит, синтеза на дефектна молекула или наличието на потискащ механизъм върху факторите на кръвосъсирването.


аПТВ се предпочита пред изследване на времето на съсирване, тъй като последният се характеризира с ниска надеждност. Представлява измерване на времето от вземането на венозна кръв до нейното съсирване. Методът се влияе от много фактори – начин на вземане на кръв, външната температура, съдът, в който се взема кръвта и други.


Времето на кървене е друг метод за изследване съсирвателната способност на кръвта. Представлява времето от „стандартно убождане” на пръста до спиране на изтичането на кръв. Под „стандартно убождане” се разбира дълбочина 2-3 мм и ширина – 3 мм.


Референтните граници са от 120 до 300 секунди. Точността на метода се повлиява от начина на убождане, локализацията и дебелината на кожния участък и други. Удължаване над горна граница е налице при намалено количество на тромбоцитите (под 50х109/л), както и при дефицит на някой или няколко от факторите на кръвосъсирване.


Поради ниската надеждност на метода се препоръчва вместо него изследването на броя на тромбоцитите и определяне на протромбиново време.


Основно значение за преценяване процеса на коагулация на кръвта има паралелното изследване на протромбиновото време (отразяващо външната система на кръвосъсирване) и аПТВ  (отразяващо вътрешната система на кръвосъсирване). При измерване на двете стойности в рамките на референтните граници с голяма вероятност може да бъде изключено вродено или придобито нарушение в процеса на кръвосъсирване.

 

Към продължението


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter