ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Klebsiella pneumoniaе – причинява цистит и не само. Микробиология

д-р Ралица Иванова   |   03 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Klebsiella pneumoniaе – причинява цистит и не само. Микробиология

Източник: iStockphoto

Микроорганизмът Klebsiella pneumoniaе принадлежа към род Klebsiella и представлява Грам-отрицателна бактерия. Характерно е, че не образува спори, не притежават ресни и са неподвижни.


Тези бактерии са част от нормалната флора на дебелото черво при човека и животните. Може да бъдат открити още и по респираторния тракт – устна лигавица, фаринкс и ларинкс при около 5% от здравите лица. Откриват се още в почвата, водата, храните, както и в болнична среда, където са едни от най-честите причинители на вътреболнични инфекции.


Klebsiella pneumoniaе е включена в групата на т. нар. опортюнистични инфекции или условни патогени – могат да предизвикват инфекции в имунокомпрометирани или след извазия в стерилни тъкани и органи.


На тази бактерия се дължат приблизително 3% от пневмониите (най-често първична лобарна пневмония) при алкохолици и наркомани, пациенти с хронични белодробни заболявания, както и диабетици. Микроорганизмът е чест причинител на уроинфекции – на второ място след Escherichia coli. Други чести заболявания са менингитите, сепсис, раневи инфекции, а в по-редки случаи отити и синуити.


Особено чувствителни на инфекцията са болни с намалени защитни сили на организма, следствие на неопластични процеси, тежки травми, изгаряния, цитостатична терапия и други.


Както и при останалите инфекции се образуват антитела от клас IgM и IgG към специфични О- и К- антигени. Поради голямото разнообразие от антигени протективно значение имат само хомоложните антитела – срещу конкретния щам, който е предизвикал заболяването.


Взависимост от локализацията и естеството на инфекцията се изследват различни секрети – назофарингеален смив, храчка, гноен ексудат, ликвор, урина, кръв за хемокултура, плеврален пунктат и други.


Микроскопското изследване има ориентировъчен характер, поради което се прави културелно изследване (микробиологична посявка на хранителни среди). При изолиране на чисти култури се прави задължително антибиограма – за назначаване на антибиотик, към който бактериите са най-силно чувствителни.


Не се прилага специфична профилактика, тъй като съществуват множество серотипове. Характерно за тези бактерии е, че бързо се развиват резистентни на терапията щамове.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter