ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Херпесът виновен за Алцхаймер?!

Румяна Тасева   |   18 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Херпесът виновен за Алцхаймер?!

Източник: iStockphoto

Преди месец излезе информация в научно лицензирано издание за установена връзка между развитието на болест на Алцхаймер и вируси на херпеса. Болестта е онова неприятно заболяване на мозъка, което се „разпознава“ от хората като „старческо слабоумие“. Второто обаче не е медицински термин, болестта на Алцхаймер и не може да се определи като старческо заболяване. Факт е, че първите признаци на болестта най-често се проявяват през 60-те години на възрастния човек, но медицината отдавна вече е наясно, че изявата на симптомите тогава само показва колко напреднал е болестният процес...

 

За съжаление, лечение за това заболяване няма. Няма не просто хапче за излекуването му, но и медикаменти, които да удържат прогресирането на заболяването както би могло да се получи в някои случаи на болест на Паркинсон например.

 

Казват че от изявата на първите съзнаващи се симптоми на алцхаймер от започването на болестния процес са минали поне едно 10 – 15 години.

 

Какво знаем за болестта на Алцхаймер – води до пълна загуба на персоналната индентичност, в началото се забелязват проблеми с паметта и влошаване на обичайни когнитивни умения като смятане например. Впоследствие се появяват промяна в привичките на болния, до такива, които могат да са оприличат като „нетипични“ за него. Тези болни престават да се грижат за себе си до степен, че не са в състояние да се обгрижват за елементарните си физиологични нужди – те трябва да бъдат хранени, извеждани, гледани като малки деца, измивани...

 

 

 

Един такъв болест представлява и изключителна тежест за семейството си – финансова, морална и пр. За съжаление, особено в нашата държава, не може да се очаква кой знае каква подкрепа на болните и семействата със засегнат от алцхаймер.

 

Засега се знае, че при болестта се откриват специфични протеини в мозъка – бета-амилоиди, натрупването на които възпрепятстват функционирането на нервната система. Причината за формирането на тези плаки все още е неизвестна, въпреки усилията на медицинската наука през последните десетилетия...

 

Мъничък прогрес напред се оказва откритието на научен екип миналия месец, който публикува, получен резултат от свое изследване – болестта на Алцхаймер и натрупването на бета-амилоидните плаки и херпес вирусите са свързани. Според тях болните с Алцхаймер е два пъти по-вероятно да са прекарали едни от най-масовите вирусни инфекции, конкретно с най-разпространените щамове на херпес симплекс вируса.

 

Херпес симплекс вирусите, тип 1 и тип 2, причиняват съответно онзи на вид само неприятен херпес на устата и по-дискретния генитален по половите органите. Изявата му се изразява в болезнено зачервяване и подуване на кожата и образуване впоследствие на мехури със серозна течност, които след няколко дни се пукат и превръщат в ранички.

 

Херпес вирусната инфекция няма лечение. Тоест то е симптоматично, облекчава само симптоматиката. Медикаментите имат по-голямо действие срещу вируса само в случай, че инфекцията е първична и се установи най-късно до втория ден, съответно и започне солидна терапия с въпросното противовирусно средство. След като премине инфекцията тя остава да „спи“ в организма. Обикновено се активира заради предразполагащ фактор, каквито могат да бъдат – стрес, излагане на слънчева светлина, спад на имунитета и др. В този случай инфекцията се смята за вторична. 

 

Неприятното на този вид херпесни инфекции е, че засегнатият невинаги знае, че е заразен. Инфекцията може да не се прояви веднага или нейните симптоми да са слаби и/или объркат с други. 

 

Не се предава като грипа, но се предава при телесен контакт, дори и да няма образували се мехури, а кожата само „пари“.

Смята се, че тези вируси се носят от около 80% от населението, като някои са по-предразположени на пораженията на вирусите, съответно при тях се изявяват симптомите на инфекцията.

 

Преди дни буквално друг научен екип потвърди, че бета-амилоидните протени, които се образуват при болест на Алцхаймер, всъщност се получават за да предпазят мозъка от незабавната увреда вследствие дейността на херпесните вируси. За съжаление, коментират екипа на д-р Рудолф Танзи от Massachusetts General Hospital веднъж получили се тези бета-амилоидни плаки в отговор на вирусната инвазия, те продължават да се формират в мозъка.

 

Научната работа на този екип конкретно се съсредоточава върху влиянието на херпес симплекс вируса тип 1, този който причинява мехури по устните -  HSV-1. Те откриват механизма, по който се получават бета-амилоидни плаки вследствие на ответна реакция на организма в защита на нервните клетки от вирусите. Според тях уврежданията, които се получава мозъка са наистина обекуражителни, но де факто един мозък неспособен да образува тези плаки е изложен на далеч по-краткосрочна гибел.

 

Те предполагат, че ваксината, която учените целят да получат срещу херпесвисурната инфекция, вероятно ще има далеч по-голям ефект от очаквания.

 

В интерес на истината обаче, не само херпесният вирус може да се обвинява за образуването на бета-амилоидни плаки, което е доказано от същия научен екип по-рано. Протеинът се образува и като защитна реакция срещу гъбички и бактерии. Това означава, че медикаментите срещу херпесните инфекции и евентуално ваксината срещу тях могат само драстично да намалят случаите на болест на Алцхаймер, но не и да ги решат окончателно.

 

Работата на екипа е представена в сп. Neuron.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter