ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хепатит А – фекално-орален механизъм на предаване. Микробиология

д-р Ралица Иванова   |   13 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Хепатит А – фекално-орален механизъм на предаване. Микробиология

Източник: iStockphoto

Хепатитните вируси са пет на брой, като те се различават в механизма на предаване и протичане (няко протичат само остро, други могат да протичат остро и да хронифицират).


Вирусът причиняващ хепатит А се предава по фекално-орален и контактно-битов механизъм - от замърсени предмети със секрети, съдържащи вируса. Предаването по кръвен път е възможен единствено в краткия период на виремия (преминаване на вируса в кръвта преди да достигне черния дроб), когато се направи кръвопреливане от болен на здрав. Периодът на виремия трае само 1-2 дни и практическа подобен механизъм на предаване е много рядък.


Вирусът е много устойчив при попадане във външна среда – в зависимост от температурата може да запази инвазиоспособността си с месеци. Болните излъчват вируса с изпражненията си 1-2 седмици преди появата на симптомите и поне 1 седмица след тяхната изява. Инкубационният период е дълъг – между 15 и 45 дни. Възприемчивостта е всеобща.


Вирусът е повсеместно разпространен и е типично детска инфекция, поради по-честата пренаселеност и по-ниската хигиена в детските колективи. Най-ниско ниво на антитела срещу вируса се наблюдава в скандинавските страни, за разлика от САЩ, някои европейски държави и Австралия, където 40 до 70% от населението е с наличие на антитела. България попада към страните със средна честота на инфекцията.


Инфекцията се среща с еднаква честота при двата пола. Заболяването протича остро и самоограничаавщо се с разнообразни клинични форми – асимптомна, неспецифична, до форми с жълтеница и в редки случаи – фулминантни (с тежко протичане на инфекцията, завършващи в някои случаи с летален изход). След преболедуване се създава напрегнат хуморален имунитет, който осигурява доживотна защита в до 99,5%.

 


Вирусологичните изследвания поставят окончателната диагноза. Изследват се проби за наличие на антигени в изпражения и антитела в серум.


Профилактиката на заболяването включва често миене на ръцете, дезинфекция на питейната вода, правилно обезвреждане на канални води.


Съществува специфична профилактика на заболяването – след експозиция се прилага имуноглобулин, а преекспоцизионно – инактивирани ваксини. След поставянето на ваксината защитни антитела се изграждат в следващите две седмици.


Хронични форми на заболяването не са описани, а острата вирусна инфекция завършва с оздравяване, обикновено без усложнения.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter